Sari la conținut

Condimentul care scade colesterolul și controlează glicemia

Sumacul este cunoscut mai ales în bucătăria arabă, ca mirodenie și mai puțin pentru calitățile sale terapeutice. Condimentul se obține din fructele uscate și măcinate ale plantei. Acesta este foarte bun în anumite afecțiuni. Află de ce este bine să consumi sumac. 

Mai exact, sunt studii care arată că sumacul este un antioxidant foarte bun. Mai mult, se pare că are o putere antioxidantă mai mare ca unor fructe și legume. Acesta preveni boli precum sunt: diabetul zaharat, anumite tipuri de cancer și este bun în cazul bolilor cardiovasculare.

Sumacul (Rhus coriaria) crește în Europa și în Orientul Mijlociu, la noi nefiind atât de consumat sau de cunoscut. Însă, cei care aderă la bucătria mediteraneeană cu siguranță îl folosesc foarte des.

Specialiștii spun că acesta este indicat pacienților diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2, obezitatea sau prediabet. Mai multe studii susțin că dacă este administrat constant pentru 3 luni de zile poate să scadă nivelul glucozei din sânge dar și al colesterolului rău. Bonus: crește nivelul colesterolului bun. Adăugând acest condiment în dietă, persoanele supraponderale vor avea de câștigat, dar nu doar aceste persoane.

Sumacul este un condiment ideal pe care îl poți folosi și la prevenirea unor boli, nu doar ca adjuvant natural.

Sumacul conține acid galic recunoscut pentru efectele sale în lupta cu bacteriile. De exemplu, spală fructele și legumele în puțin apă în care ai adăugat pudră de sumac. Bacteriile vor fi distruse.

Acest condiment are și multe substanțe cu proprietăți antiinflamatoare de aceea este bun în caz de răceală, gripă, bronșită, inflamații ale pielii. Și dacă îți mai spun că poate să scadă și febra, oare îl vei include în bucătăria ta?

Nu în ultimul rând sumacul facilitează digestia și poate să prevină instalarea unor afecțiuni gastroesofagiene. În plus, combate sau ameliorează indigestia, tulburările de tranzit intestinal, crampele abdominale, refluxul gastroesofagian.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel