Sari la conținut

Sunt ”bombe” de E-uri și de calorii. Cele mai nocive băuturi

Energizantele, răcoritoarele foarte colorate, ceaiurile la PET, milkshake-urile pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătate. Beţi apă plată şi uitaţi de produsele pline de zahăr şi aditivi.

Cumpărăm ceai şi limonadă îmbuteliate, îmbogăţite cu sirop de fructoză şi aditivi, în loc să le preparăm acasă, iar energizantele şi băuturile cu mult zahăr fac parte din dieta zilnică. Nici cafeaua nu mai e ce a fost. La espresso s-au adăugat frişcă, lapte, siropuri de caramel sau vanilie şi mult zahăr: mocha latte, frappucino, latte machiato şi lista poate continua.

Astfel am ajuns să consumăm calorii lichide „goale”. Ocazional, acest gen de băuturi nu sunt atât de „păcătoase”, însă dacă sunt băute frecvent, situaţia se schimbă.

Energizantele

O „tonă” de energie de-ar furniza şi tot nu ar justifica încărcătura de zahăr, calorii, sodiu şi „E-uri” pe care le conţin energizantele. O doză normală are 155 de calorii şi 36 de grame de sodiu, în condiţiile în care norma zilnică de sodiu nu ar trebui să depăşească 24 de grame. În plus, mai conţine taurină, extract de guarana, D-glucoronolactonă şi cafeină (32 mg/100 ml).

„Numărul de calorii e ridicat, iar conţinutul mare de sodiu, guarana şi cafeină îl contraindică cardiacilor, dar şi hipertensivilor. Guarana şi cafeina pot avea un efect energizant exagerat, culminând cu tremur, anxietate şi creşterea bruscă a tensiunii. Caramelul scade absorbţia vitaminelor din grupul B şi scade puterea de concentrare”, spune nutriţionistul Luiza Pîrvu.

Specialităţi de cafea „la doză”

Pe lângă faptul că astfel de băuturi depăşesc lejer 100 de calorii, „schimbă” cu totul conceptul de „cafea”.

„E-urile” conţinute bat materia primă: E446, E407, E460, E501, E332, E340. „E446 nu este nici măcar admis în România, E407 a fost asociat cu creşterea incidenţei anumitor forme de cancere, iar restul E-urilor sunt inofensive”, explică specialistul Luiza Pîrvu.

Milkshake-urile

Acestea sunt adevărate bombe calorice care pot lejer să acopere necesarul de calorii pentru întreaga zi.

„Un astfel de produs asigură jumătate din necesarul zilnic de calorii din câteva înghiţituri. Sunt contraindicate diabeticilor sau obezilor”, adaugă nutriţionistul.

Carbogazoase cu fructe

Sucurile carbogazoase „cu fructe” pot fi mai nocive decât cola, având mai mult zahăr şi coloranţi (mai ales cele galbene). Un singur pahar are 30 de grame de zahăr, peste 100 de calorii şi doar 15 ml suc de fructe. Atunci, de unde vine culoarea? Coloranţii sunt cei care „imită” aportul de fructe. E102, E104, E110 sunt cei mai „de temut” dintre ei.

„Cea mai gravă afecţiune care poate fi provocată de E102 e ADHD sau sindromul agitaţiei permanente. E 104, sau galben de chinolină, ar trebui să dispară din dieta micuţilor: este cancerigen şi predispune la obezitate şi boli neurovegetative. E 110 e un alt colorant care poate provoca alergii, congestie nazală, astm şi disfuncţii ale percepţiei gustului”, atrage atenţia Luiza Pîrvu.

Femeile însărcinate care consumă sucuri carbogazoase ar trebui să renunţe urgent la ele. Riscă să aibă copii cu predispoziţie la obezitate.

Apă cu arome

Apa are zero calorii şi zero zahăr, însă, „îmbogăţită” cu arome de fructe, vine la pachet şi cu zahăr sau îndulcitori, precum sucraloza.

„Sucraloza poate avea efecte adverse diverse: de la tulburări gastro-intestinale, alergii, palpitaţii, dar, fiind un îndulcitor mai nou, există numeroase studii în derulare legate de acţiunile acestora”, atrage atenţia nutriţionistul Luiza Pîrvu.

Un pahar normal de 250 ml poate avea 50 de calorii. În condiţiile în care medicii dau ca obligatorii şase-opt pahare de apă, la finalul zilei veţi trage linie şi veţi vedea că „v-aţi pricopsit” cu 300-400 de calorii de care nu aveaţi nevoie.

Ceai şi limonadă îmbuteliate

Ceaiul îmbuteliat are doar 0,14% extract de ceai şi 0,1% suc de lămâie. Principalele ingrediente sunt de departe, zahărul, apa şi câţiva aditivi. Un pahar poate avea mai mult de 70 de calorii, în timp ce o ceaşcă de ceai „adevărat”, preparat în casă are doar 4 calorii, dacă nu e îndulcit. În mod normal, limonada conţine doar apă, suc de lămâie, miere sau zahăr.

Limonada îmbuteliată are aceeaşi cantitate de zahăr, dar o cantitate modică de suc de lămâie, mai puţin de 10%, şi doar 3% pulpă de lămâie. Zahărul e metabolizat rapid, ceea ce înseamnă că ajunge imediat în sânge. În compoziţie se mai regăseşte guma guar, alergenă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel