Sari la conținut

‘Sunt în doliu pentru mama mea care este încă în viață – demența o face o persoană diferită’

FOTO: MIRROR

Rachel Peace, în vârstă de 30 de ani, împărtășește cum este să aibă grijă de mama ei, Brenda, a cărei demență cu debut tânăr a pus stăpânire pe personalitatea ei.

A început cu uitarea orei și a datei și a progresat până la trecerea pe culoarea roșie a semaforului. La doi ani după ce a fost diagnosticată cu demență cu debut tânăr, Brenda Peace se luptă acum să comunice și nu poate ieși singură din casă.

Fiica ei, Rachel Peace, în vârstă de 30 de ani, care locuiește cu mama ei de 61 de ani în Huddersfield și care o îngrijește, spune că este îndurerată după ce a văzut cum se schimbă dramatic mama ei, pe măsură ce simptomele se agravează.

FOTO: MIRROR

Schimbări bruște de dispoziție

În interiorul ei trăiește un „diavol al demenței”, după cum spune Rachel, care provoacă schimbări bruște de dispoziție și comentarii răutăcioase – de care mama a doi copii nu-și mai amintește nimic după ce a trecut momentul.

Însă există sclipiri ale modului în care Brenda a fost cândva și, în contextul în care actorul Bruce Willis a fost diagnosticat săptămâna trecută cu demență frontotemporală, Rachel dorește să sensibilizeze publicul cu privire la faptul că demența poate avea un aspect diferit pentru fiecare persoană care o suferă și le cere străinilor să fie mai miloși după ce a primit „priviri ciudate” atunci când a ieșit cu mama ei în oraș.

Când Brenda a început să aibă pierderi de memorie, a fost trimisă la o clinică, unde i s-a spus că are tulburări cognitive.

A fost după pierderea soțului ei, tatăl lui Rachel, când simptomele ei au luat amploare. În același an, cumnatul ei a murit, iar un an mai târziu, nepotul ei.

Familia ei a văzut semne vizibile de demență atunci când și-a părăsit slujba de funcționar bancar și a început noi job-uri, care durau doar câteva zile la un moment dat, deoarece se străduia să țină pasul cu noua pregătire.

A fost diagnosticată la 59 de ani

Brenda a fost apoi testată din nou la clinică și i s-a spus la 59 de ani că are boala Alzheimer – dar refuză să creadă și nu înțelege că are această boală.

„A avut destul de multe schimbări mari în viață, iar medicii au spus că, atunci când cineva dezvoltă demență, aceste schimbări îl pot face mai vulnerabil, iar încercarea de a face față acestor situații ar fi putut să-i aducă simptomele în prim-plan și să le declanșeze mai devreme”, povestește Rachel pentru Mirror.

„Am pierdut-o acum în sensul de cine era înainte. Acum mai există foarte puțin din vechea ea- este o persoană foarte diferită în multe privințe.”

Ea adaugă: „Ești îndurerat în mod constant pentru cineva care este încă aici. Noi plângem în permanență după vechea mamă, chiar dacă trebuie să ne descurcăm și să o iubim pe cea nouă.

„Este extrem de dureros”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel