luni, ianuarie 30, 2023

În contextul pandemic actual, vaccinul pare să fie cea mai sigură și eficientă metodă de a ne întoarce la normalitate. Acesta ne poate ajuta să dobândim mai repede imunitatea colectivă necesară pentru a inhiba răspândirea virusului. Totuși, există anumite persoane care, din cauza afecțiunilor de care suferă, se întreabă dacă vaccinul le poate fi administrat în siguranță. Sunt vaccinurile anti-COVID indicate persoanelor care suferă de boli autoimune?

Potrivit specialiștilor, administrarea vaccinurilor anti-COVID, în acest caz, depinde de stadiul în care se află boala. Cu toate că este esențial ca pacientul să discute opțiunile cu medicul curant, vaccinurile anti-COVID pot fi sigure și pentru persoanele care suferă de boli autoimune.

Potrivit Rador, toate cele trei vaccinuri anti-COVID care se folosesc în România pot fi administrate şi celor care suferă de boli autoimune, dă asigurări Ministerul Sănătăţii. Pacienţilor li se recomandă să îşi consulte, în prealabil, medicul specialist şi să nu se vaccineze dacă se află într-un puseu de activitate a afecţiunii pe care o au.

Te-ar mai interesa: Alimentația în funcție de grupa de sânge. Care sun...

Până acum, nu există date care să indice probleme de siguranţă la administarea serului în cazul oamenilor cu boli autoimune. În ultima perioadă, autorităţile oferă răspunsuri clare la posibile întrebări pe care oamenii le au cu privire la vaccinuri. Una dintre nelămuriri se referă la eventualele efecte adverse pe termen lung.

Profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş, explică, într-un clip video postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii, că, deocamdată, nu a trecut suficient timp pentru a exista informaţii în acest sens, dar experienţa dezvoltării şi utilizării altor vaccinuri nu indică această posibilitate.

„Un studiu care a analizat, timp de aproape 20 de ani, zeci de mii de reacții adverse a 57 de vaccinuri – mergând de la gripă, difterie, poliomielită, meningococ, rotavirus, papilloma virus, hepatită B și multe altele – a tras concluzia că vaccinurile sunt sigure. Peste 90% în reacțiile adverse pe termen lung au apărut în primele 60 de zile.

Te-ar mai interesa: Horoscop 29 ianuarie. Zodia care primește azi o su...

Acesta este și motivul pentru care vaccinurile Pfizer și Moderna au trebuit să aștepte 60 de zile de la vaccinare a acelor din trialul trei ca să poată să primească aprobarea. În tot acest timp, în aproape 20 de ani, a fost un singur vaccin care a fost retras după mai puțin de un an de la autorizarea lui, vorbim de RotaShield, vaccinul pentru rotavirus, datorită efectelor adverse, efecte adverse care au apărut în primele 60 de zile”, explică medicul, potrivit Rador.

Te-ar mai interesa: Ouă de găină la 8 lei bucata. Ce beneficii impresi...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private