Sari la conținut

Super puterile unuia dintre cele mai nutritive alimente din lume

Ce simțiți când auziți cuvântul ”ficat”? Dacă vi se face rău, poate că faceți parte din procentul mare de oameni care îl detestă. Noi am găsit însă multe informații utile legate de ficat, iar aceste concluzii ar trebui să vă facă să ADORAȚI!

Acest organ plin de calități se află în topul celor mai detestate alimente, pe u loc fruntaș!

Din păcate, mulți dintre aceștia pierd mult la capitolul nutriție, iar unul dintre motive poate fi incredibil de banal! Nu știu să îl prepare, pentru a rămâne gustos. Sau poate faceți parte din acea generație de oameni care au fost obligați în copilărie să mănânce ficat, poate mult prea des.

Iată însă de ce foarte mulți specialiști s-au gândit să îi facă odă acestui organ plin de calități nutritive!

Adepții dietei low carb au acest aliment pe locul 1 în topul preferințelor! Organul acesta, indiferent că este de vită, miel, pui constituie o mâncare ieftină, gustoasă, nutritivă, este foarte sățios și extrem de sărac în carbohidrați.

Mulți îl resping având diverse preconcepții, dar specialiștii în nutriție îl reconfirmă: Ficatul are super puteri!

În regiuni din Franța, Germania și Italia acest organ este la loc de cinste. Adevărul este că ficatul este un super aliment, mai ales în dieta ketogenică. Este unul dintre cele mai nutritive alimente din lume! Iată care sunt doar câteva dintre super puterile ficatului:

Este o sursă fabuloasă de proteine: 26 grame proteine la 100 grame de ficat de pui. 29 grame de proteine la 100 de grame de ficat de vită. Ficatul conține toate vitaminele B, cu precădere foarte bogat în vitamina B12, o vitamină esențială pentru funcționarea fiecărei celule din organism – care se poate obține numai natural, prin alimentele animale.

Nivelul acestei vitamine este de 10 ori mai mare decât în oricare alt aliment, reprezintă o sursă consistentă de acid folic, de asemenea esențială în procesele celulare importante, cu precădere în cazul femeilor însărcinate.

Conține un impresionant nivel de vitamina A, mai mult decât oricare alt aliment, vitamină esențială sănătății oculare, foarte bună pentru piele, dinți, oase, sistem imunitar, funcții celulare. Prea multă vitamina A poate fi toxică, așadar consumul zilnic de ficat nu este indicat zilnic, chiar dacă se întâmplă să îl adori!

Ficatul este și o sursă fabuloasă de minerale cheie, esențiale în buna funcționare a organismului, în special fier, seleniu, crom, fosfor și cupru.

Cu toate aceste calități, nu ne mirăm că ficatul și alte organe au fost atât de apreciate de culturi precum inuiții din nordul Canadei și samii din nordul Scandinaviei.

De asemenea, animalele au un simț special atunci când prind prada, iar marii prădători, cum ar fi leii, lupii și alți carnivori se reped înainte de toate… la organe! Ficatul find, evident, primul pe listă!

Dacă aveți o aversiune pentru ficat, aflați că sunt multe moduri de a-l găti, pentru a-l face mai gustos. Gătiți-l cu multe legume, puneți și verdeață, stoarceți și zeama de la jumătate de lămâie și condimentați-l corespunzător, cu sare și piper. Un prânz pe săptămână cu ficat poate face minuni. Asta doar în cazul în care nu sunteți vegetarian.

Sursă articol și foto: Dietdoctor.com

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: