Sari la conținut

Suplimentul alimentar care poate ameliora simptomele sclerozei multiple

Cercetătorii au descoperit că administrarea unui supliment în doze mari poate ajuta pacienții cu scleroză multiplă. Ei au descoperit că dozele mai mari de omega-3 reduc apariția sclerozei multiple (SM), cresc timpul până la recidivă și reduc severitatea simptomelor, în cadrul studiilor pe șoareci. 

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune cronică în care sistemul imunitar atacă stratul gras cunoscut sub numele de teaca de mielină care înconjoară nervii. Acest lucru, la rândul său, reduce capacitatea nervilor de a transporta semnale.

Simptomele SM includ probleme de vedere, tremor și schimbări emoționale. În timp ce cauza afecțiunii poate varia de la un pacient la altul, se crede că apare dintr-un răspuns inflamator.

Deși există o legătură între consumul de acizi grași omega-3 și îmbunătățirea calității vieții în rândul pacienților cu SM, mecanismele de bază rămân necunoscute.

Unele studii arată că dietele bogate în acizi grași omega-3 sunt legate de rate mai scăzute de SM și au proprietăți benefice antiinflamatorii și neurologice pentru sănătate.

Acizi grași Omega-3 și inflamația

Recent, cercetătorii au investigat modul în care consumul de acizi grași omega-3 reduce răspunsuul inflamatoriu în cazul șoarecilor.

Ei au descoperit că docosahexaenoil etanolamida (DHEA), un compus lipidic derivat din acidul docosahexaenoic (DHA) găsit în uleiul de pește, poate reduce răspunsurile imune ale celulelor T și, astfel, poate reduce inflamația asociată sclerozei multiple.

Beata Rydyger, nutriționist în Los Angeles, SUA, care nu este implicată în studiu, a declarat pentru Medical News Today:

„S-a demonstrat că DHEA are proprietăți de reglare ale sistemului imunitar și, la anumite concentrații, poate suprima în mod semnificativ producția de chemotactică monocitară-1 (MCP-1), o citokină care joacă un rol esențial în inflamația cronică asociată cu bolile autoimune, inclusiv MS. Acest studiu a constatat că DHEA ar putea, de asemenea, să inhibe răspunsurile celulelor T – un alt precursor important al SM.”

Studiul corespunzător apare în Journal of Biological Chemistry.

DHEA poate reduce severitatea simptomelor SM

Pentru început, cercetătorii au observat modul în care DHEA a influențat răspunsurile celulelor T în celulele izolate de la șoareci. Ei au descoperit că DHEA a redus markerii inflamatorii atunci când este administrat în doză mare. DHEA a redus, de asemenea, procentul de celule T patogene.

Apoi, cercetătorii au investigat dacă progresia SM influențează nivelurile de DHEA la șoareci. Ei au descoperit că în timpul progresiei SM, nivelurile de DHEA variază în măduva spinării și splină, dar nu și în creier.

În special, ei au descoperit că nivelurile de DHEA sunt la cea mai mare concentrație la șoareci atunci când sunt în remisie de SM, ceea ce indică faptul că DHEA poate atenua inflamația legată de afecțiune.

Cercetătorii au încercat apoi să trateze șoareci cu scleroză multiplă cu DHEA. În timp ce dozele mici de 5 mg/kg pe zi nu au avut niciun efect, 100 mg/kg pe zi au întârziat apariția afecțiunii, au întârziat recidiva și au redus scorurile de severitate.

Din experimente suplimentare, au descoperit că șoarecii care au fost tratați cu DHEA au avut mai puțini markeri inflamatorii decât grupul de control.

Rezultatele, au observat cercetătorii, indică faptul că DHEA reduce probabil inflamația și, astfel, simptomele MS prin reducerea numărului de celule T patogene din sistemul nervos.

Ei au mai observat că tratamentul cu DHEA nu a afectat răspunsul imun al șoarecilor sănătoși. Ei au scris că acest lucru sugerează că DHEA influențează răspunsul imun în afara creierului la șoarecii cu SM și nu la șoarecii sănătoși.

Cercetătorii au concluzionat că DHEA poate reduce severitatea SM și, prin urmare, poate fi adăugată în diete pentru a completa tratamentele existente pentru această afecțiune.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel