Sari la conținut

Un medicament comun ar putea reduce ratele de deces prin cancer de sân

medicament
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Scăderea colesterolului reduce decesul prin cancer de sân

Prevenirea decesului prin cancer de sân. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la nivel mondial, afectând peste 2 milioane de femei în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Antecedentele familiale, consumul de alcool sau terapia hormonală postmenopauză sunt principalii factori care pot crește riscul de cancer de sân. Cu toate acestea, jumătate dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân au doar doi factori de risc – sexul și vârsta de peste 40 de ani.

Deși este dificil pentru cercetători să izoleze factorii de risc specifici care pot duce la un diagnostic de cancer de sân, cercetătorii au găsit asocieri semnificative între colesterol și cancerul de sân, potrivit Breast Cancer Research.

Un studiu publicat în Nature Communications a descoperit că celulele canceroase de sân consumă colesterol pentru a le ajuta să supraviețuiască. Chiar dacă unele dintre celulele canceroase mor, cele care supraviețuiesc devin mai rezistente la mecanismele de apărare ale organismului și se pot răspândi prin organism.

Scăderea colesterolului ar putea preveni decesul prin cancer de sân

Acum, cercetătorii iau în considerare și statinele, un tratament cheie pentru colesterol, pentru a reduce riscul de a muri din cauza cancerului de sân.

Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a urmărit peste 13.000 de femei cu cancer de sân invaziv. Femeile care au început să ia statine pe bază de prescripție medicală pentru a scădea colesterolul după diagnosticul inițial de cancer de sân au avut o probabilitate mai mică de a muri din cauza cancerului lor.

Reducerea riscului a fost mai notabilă atunci când nivelul colesterolului a scăzut și el, iar cele care au primit o rețetă mai puternică de statine au experimentat o reducere mai semnificativă a riscului.

Cu toate acestea, dacă nivelul colesterolului nu a scăzut după administrarea de statine, riscul de mortalitate nu a scăzut.

În termeni mai simpli, statinele singure nu au fost singurele responsabile pentru reducerea riscului. Statinele au fost mai benefice atunci când cancerul de sân a fost receptor de estrogen pozitiv și localizat, ceea ce înseamnă că nu s-a răspândit extensiv.

În același timp, statinele nu au arătat același beneficiu în tipurile mai agresive de cancer de sân sau în cazurile în care cancerul s-a răspândit.

Utilizarea statinelor înainte de un diagnostic de cancer de sân nu a fost asociată cu rezultate mai bune și ar putea chiar sugera o stare generală de sănătate precară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel