Sursa ” Medicul de Gardă”: „Când interesele le sunt amenințate merg să-i cumpere pe parlamentari”

Sursa ” Medicul de Gardă”: „Când interesele le sunt amenințate merg să-i cumpere pe parlamentari”
Sursa " Medicul de Gardă": "Când interesele le sunt amenințate merg să-i cumpere pe parlamentari"

Autor:  Dan Andronic,  Andreea Udrea

Începute în urmă cu două săptămâni, „ Evenimentul Zilei” continuă seria dezvăluirilor făcute de Sursa „Medicul de Gardă” despre jaful din sistemul de sănătate. Ziarul nostru a prezentat mecanismul prin care oamenii politici din fruntea ministerului şi CNAS au devalizat sistemul de sănătate, cum este pregătită noua generaţie de medici şi de ce fi rmele de medicamente îi preferă drept cobai pe pacienţii români. Astăzi EVZ dezvăluie beneficiarii banilor negri din sistemul sanitar şi vă prezintă cine se află în spatele lanţului producători-distribuitori-farmacie.

EVZ: Unde sunt banii negri din sistemul de sănătate?
„Medicul de Gardă”: Acolo unde sunt jucătorii adevăraţi. Noi avem trei jucători la masa sănătăţii: distribuitori, producători şi farmacişti. Banii „negri” sunt însă în zona distribuţiei de medicamente.

Şi estimativ despre ce sumă este vorba?
În condiţiile în care Statul compensează un miliard şi jumătate de euro în medicamente, din această sumă, 8% merg la distribuţie şi 12% la farmacie. Farmaciile sunt o entitate separată. Deci mai întâi avem dintr- un foc 20% şi discounturi care, în medie, se duc undeva pe la 10% . Practic, atunci când vorbim de bani „negri” trebuie să identificăm zona din care se pot ei plăti. Până acum este vorba despre aproximativ 30% din sumă: cam 500 de milioane de euro. Asta este tot ceea ce se rulează, un fel de profituri virtuale. Pentru că trebuie reţinut că de aici se scad şi costurile de operare ale farmaciilor şi reţelelor de distribuţiei. Din aprecierile mele, consider că valoarea şpăgilor, cu reţete cu tot, e de vreo 300 de milioane de euro.

CITIŢI INTERVIUL INTEGRAL PE EVZ.RO

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox