Sari la conținut

Talie de viespe şi inimă sănătoasă cu cireşe

Bogate în vitaminele A, B1, C, acizi organici, săruri de fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu şi oligoelemente precum zinc, cupru, mangan ori cobalt, cireşele au excepţionale proprietăţi depurative, remineralizante, energizante, antireumatismale şi laxative.

În plus, aceste fructe dulci sunt recomandate în boli de nutriţie cum ar fi obezitatea, în artrite, litiaze biliare, afecţiuni renale ori colite de fermentaţie. În toate aceste cazuri este indicat să se consume zilnic circa un kilogram de cireşe proaspete pe toată perioada sezonului.

Reduc ţesutul adipos din jurul taliei cu 54%
Consumul zilnic de cireşe întăreşte, echilibrează şi remineralizează organismul, favorizează digestia, iar cercetătorii de la Universitatea Michigan au observat că persoanele care au ţinut o cură pe bază de cireşe au reuşit să reducă ţesutul adipos din jurul taliei cu 54%. Cireşele normalizează tranzitul intestinal, previn îmbătrânirea, favorizează transpiraţia şi ameliorează stările febrile.

Citeste si:

Întrucât conţin până la 90% apă şi numai 57 de calorii per 100 de grame, cireşele sunt ideale în curele de slăbire. Nutriţioniştii le recomandă fie în cure de câte o zi pe săptămână (se pot consuma până la trei kilograme pe zi), fie zilnic (cantitatea se va stabili în funcţie de celelalte alimente consumate în ziua respectivă).

De la aceste fructe minunate nu e bună doar pulpa, ci şi codiţele. Acestea conţin săruri de potasiu, saponine, flavonoide, tanin, uleiuri volatile. De aceea, ceaiul este antiinflamator şi diuretic, îndepărtând excesul de lichide din organism. Preparatul se recomandă în caz de infecţii urinare (cistite, pielite) şi litiază urinară, dar şi pentru combaterea obezităţii. Infuzia se prepară fierbând o linguriţă cu cozi de cireşe în 300 ml apă timp de trei minute. Se beau două-trei căni cu ceai pe zi neîndulcite.

Apără de boli de inimă şi de atacuri cerebrale
O mână cu cireşe mâncată în fiecare zi, în timpul sezonului, are un puternic efect antiinflamator. Cercetătorii de la Universitatea California au dovedit că, dacă se consumă zilnic, timp de 28 de zile, câte 500 g cireşe, nivelul inflamaţiilor din organism scade cu aproximativ 25%. Acest lucru este deosebit de important, deoarece aceste inflamaţii sunt considerate a fi în strânsă legătură cu riscul de boli de inimă, dar şi de atac cerebral.
Alte studii au arătat că antocianinele (substanţele din cauza cărora aceste fructe au culoarea caracteristică) calmează durerea mult mai eficient şi mai rapid decât aspirina, fără niciun fel de efecte adverse asupra stomacului. De asemenea, aceleaşi antocianine sunt antioxidanţi puternici ce previn stresul oxidativ.

Au multă vitamina C
Dacă veţi consuma măcar o jumătate de kilogram de cireşe, cel puţin o zi sau două pe săptămână, majoritatea toxinelor din corp vor fi eliminate. În plus, o porţie pe zi reduce nivelul de acid uric din sânge în cazul femeilor. Excesul de acid uric cauzează gută, un tip de artrită deosebit de dureros.
Conţinutul mare de vitamina C, potasiu şi bor (un mineral ce joacă un rol esenţial în sănătatea oaselor) face ca aceste fructe să fie deosebit de bune pentru femeile aflate la menopauză şi care se luptă cu instalarea osteoporozei. De asemenea, datorită vitaminei C, cireşele au o acţiune favorabilă asupra imunităţii naturale.

Contribuie la refacerea organismului
S-a dovedit că sucul de cireşe (obţinut prin zdrobirea fructelor proaspete) elimină durerea, dar şi tensiunea din muşchi. Astfel, conform unui studiu realizat la Universitatea de Medicină din Oregon, SUA, cea mai bună măsură pentru calmarea durerilor cauzate de efortul îndelungat şi puternic este consumul unui pahar cu suc de cireşe. Acesta se poate bea înainte sau după efort, la alegere. Este indicat însă să nu fie îndulcit.

Cura exclusivă, recomandată hepaticilor
Cura de cireşe, ce presupune consumul exclusiv al acestor fructe în fiecare zi, timp de o săptămână, se recomandă hepaticilor, deoarece le reglează funcţionarea ficatului. Această cură începe progresiv, cu 200 g de fructe pe zi, cantitatea crescându-se continuu, până se ajunge la 0,8-1 kg zilnic.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.