Sari la conținut

Țânţari purtători ai virusului West Nile, în București. Atenție dacă aveți înțepături de țânțar și observați aceste simptome

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Ţânţari purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi recent în Bucureşti, conform unor date transmise autorităţilor sanitare, dar şi municipalităţii, fiind solicitată luarea de măsuri urgente preponderent în zona centrală, dar şi în alte zone verzi.

Surse din cadrul autorităţilor sanitare de la nivelul Capitalei au declarat pentru News.ro că ţânţari comuni purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi în urmă cu câteva zile, în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”.

Coform surselor citate, dată fiind zona din care au fost recoltaţi ţânţarii depistaţi ca purtători ai virusului West Nile, se impune luarea de măsuri urgente în zona Eroilor – Universitate, care include parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în alte zone verzi, o recomandare în acest sens fiind adresată Primăriei Capitalei.

Până la ora transmiterii ştirii, Primăria Capitalei încă nu a răspuns solicitării de a preciza ce măsuri concrete are în vedere în acest caz.

Iată care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile, potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu:

”Dacă facem febră, apare somnolența – dacă ne simțim din ce în ce mai rău, ar trebui să mergem fie la medicul de familie, fie la o cameră de gardă. Diagnosticul nu se pune într-o manieră uzuală. Există un test, dar pentru asta trebuie să ajungem în spitalul de boli infecțioase. Pentru a ajunge însă la spital trebuie să pună diagnosticul clinic un medic.”

Simptome că ai fost infectat

Virusul West Nile este periculos pentru că poate fi un declanșator unor afecțiuni serioase, de fapt acestea fiind cele care duc la deces. Principala sa cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura țânțarilor infestați.

Virusul West Nile are o perioadă de incubație de 3 până la 14 zilei de la contactarea sa. În acest interval apar primele simptome, doar că, în funcție de organism și de rezistența acestuia, acestea pot fi diferite. Specialiștii au identificat trei tipuri de situații:

1. Simptome severe – fac meningită sau encefalită – sunt întâlnite la o persoană din 150 infectate. Ele sunt: febră puternică, dureri chinuitoare de cap, înepenirea gâtului, dezorientare, comă, tremor și convulsii, slăbiciune musculară, probleme de vedere, amorțeală și chiar paralizie. În acest caz, efectele neurologice pot fi permanente, recuperarea este lungă și anevoioasă. În caz că le aveți, trebuie să vă prezentați de urgență la camera de gardă a unui spital de boli infecțioase!

2. Simptome moderate – în cazul unei incubații rapide (2-8 zile), circa 20-25% din persoanele infectate manifestă: febră, dureri d ecap, stare de greață, vărsături și diaree, dureri musculare și articulare, urticarie pe piept, stomac și spate. În această situație, simptomele se manifestă în jur de 10 zile, recuperarea este mai ușoară, starea pacientului ameliorându-se după câteva zile. În caz că le aveți, trebuie să vă prezentați de urgență la camera de gardă a unui spital de boli infecțioase!

3. Cea mai frecventă situație este, însă, infecția asimptomatică! O fac circa 75-80% din persoanele infectate. Practic, ele nu prezintă niciun simptom și nu e obligatoriu ca pesoanele mușcate de țânțari infectați să se și îmbolnăvească.

Cum diagnosticul se poate pune doar pe cazurile severe sau medii, medicii recomandă populației să evite expunerea la țânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente de țânțari, să împiedice pătrunderea insectelor în casă (plase de protecție), să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel