Sari la conținut

Ţările europene în care salariul minim depăşeşte 2.000 de euro. Pe ce loc se situează România

fonduri din PNRR pentru sistemul medical
Foto: by Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM /PIXSELL

Salariul minim în țările europene. 2024 este anul în care Uniunea Europeană face un pas important în direcția îmbunătățirii condițiilor de muncă și de viață în statele membre.

În acest sens, noua directivă a UE privind salariul minim urmează să intre în vigoare până la data de 15 noiembrie a acestui an.

Proporția de angajaţi care câștigă doar salariul minim este mai mare de 10% în mai multe țări din Europa.

Dintre cele 27 de state membre ale UE, 22 au un salariu minim național. Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia, de exemplu, sunt țări care nu au salariu minim. Cipru a introdus unul la începutul anului trecut.

În ACESTE țări europene, salariul minim depășește 2.000 de euro

Dintre cele 10 țări candidate și potențial candidate, opt au un salariu minim național: Muntenegru, Moldova, Macedonia de Nord, Georgia, Albania, Serbia, Turcia și Ucraina, în timp ce Bosnia și Herțegovina și Kosovo nu au unul, potrivit Euronews.

Țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), respectiv Norvegia, Elveția și Islanda, nu au un salariu minim național.

La nivelul Uniunii Europene, salariile minime variază extrem de mult. Există diferențe și de 2.000 de euro: de pildă, în Bulgaria salariul minim este de 477 de euro, iar în Luxemburg salariul minim ajunge la 2.571 de euro pe lună.

Salariul minim depășește 2.000 de euro în Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos și Germania, în timp ce în Franța este de 1.767 euro, iar în Spania de 1.323 euro.

Salariul minim este mai mic de 1.000 de euro în 14 din cele 22 de state membre în care există un salariu minim național.

În rândul țărilor candidate și potențial candidate, această cifră variază de la 360 de euro în Macedonia de Nord la 613 euro în Turcia.

Bulgaria (477 de euro) are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, care sunt toate țări candidate.

În acest top, România se află pe locul 21.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel