Sari la conținut

Taxa cerută de FMI va scumpi viața românilor. Costuri uriașe pentru mașini și imobile

bani
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Taxa cerută de FMI va scumpi viața românilor

Delegația FMI a făcut o serie de recomandări Guvernului României pentru reducerea deficitului bugetar, iar printre discuțiile despre deficitul bugetar sau impozitarea progresivă, s-a aflat și cea despre introducerea unei noi taxe, respectiv taxa pe carbon.

Taxa pe carbon s-ar aplica în sectoarele transporturi și construcții și reprezintă un impozit suplimentar pentru carbonul pe care îl eliberează în atmosferă mașinile și casele noastre. Impactul ar fi scumpirea vieții românilor în mod semneficativ.

Taxa cerută de FMI va scumpi viața românilor

Toţi şoferii ar putea achita un impozit pentru că circulă cu autoturisme care consumă benzină, motorină sau gaz şi astfel poluează. Şi proprietarii de centrale termice ar urma să plătească statului pentru emisii.

Taxa, pe care o recomandă şi Fondul Monetar Internaţional, ar urma să fie plătita din 2027, la nivelul întregii Uniuni Europene.

Potrivit antena3.ro, specialiștii de la asociația Energia Inteligentă au făcut și un calcul al acestei taxe, din care reiese că un apartament cu două camere care folosește gaze naturale emite în jur de 2 tone de dioxid de carbon pe an.

Un apartament cu 4 camere emite circa 3 tone de dioxid de carbon anual, iar o casă de 120 de metri pătrați, izolată, emite undeva la șase tone de dioxid de carbon pe an.

Prețul pentru carbonul emis în atmosferă este stabilit la nivel european la 80 de euro pe tona.

Taxa pe carbon, pentru mașini și imobile

  • Pentru un apartament cu două camere ar trebui să plătim 160 de euro pe an, adică 800 de lei.
  • Cel cu patru camere va fi taxat cu 240 de euro, adică 1200 de lei, iar pentru o casă am putea plăti 480 de euro anual, adică 2400 de lei.
  • Dacă încălzim casa cu lemne atunci emisiile de dioxid de carbon sunt de 11 tone pe an, iar asta înseamnă o taxă de 880 de euro, adică 4.400 de lei.
  • O mașină cu un motor de 1400 centimetri cubi, eliberează la un rulaj de 15 mii de kilometri pe an, două tone de dioxid de carbon.Deci, o taxă de 800 de lei pe an.
  • Toate transporturile de mărfuri, dacă se introduce această taxă, se vor scumpi. Drept urmare și mărfurile se vor scumpi.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel