Sari la conținut

Taxa Oxigen în București. Cum se va schimba viața șoferilor și calitatea aerului de la 1 martie

Taxa Oxigen. Bucureștiul este sufocat de noxe. Este o realitate și o primă măsură va intra în vigoare de la 1 martie 2020.

Chiar dacă unii șoferi sunt foarte nemulțumiți de această măsură, va fi o metodă de a încuraja proprietarii de rable fie să le schimbe, fie să folosească mai des mijloacele de transport în comun.

Așadar, ce schimbări vom avea de la începutul primăverii? Legea este simplă. În București s-au instalat deja camerele de supraveghere care îi vor depista în trafic pe șoferii cu mașini care poluează excesiv.

Taxa Oxigen. Camerele vor scana numerele de înmatriculare, iar cei care nu respectă legea vor plăti amenzi de până la 2.000 de lei.

Mașinile cu normă de poluare sub Euro 3 nu mai au voie să intre în centrul Capitalei, iar pentru restul oraşului se va plăti o vinietă de 15 lei pe zi sau 1.900 de lei pe an.

Cei care au o maşină cu norma de poluare Euro 3, poţi intra în Centrul Capitalei, în zona delimitată de primărie, înconjurată de artere precum Ştefan cel Mare, Şoseaua Cotroceni, Calea 13 Septembrie sau Mihai Eminescu, zonă numită ZACA, potrivit digi24.ro

Bucureștenii care nu vor să plătească vineta pe zi, pot opta pentru abonament.

De exemplu, dacă ai o maşină non euro plătesc 300 de lei pe lună sau 1.900 de lei pe an, iar cei care deţin un autoturism Euro 3, taxa este de 100 de lei pentru 30 de zile şi de 700 de lei pentru tot anul.

Taxa Oxigen. Bucureștenii care au maşină Euro 4 poţi să mai circule liniştit încă un an, dar de la 1 ianuarie 2021 și ei vor plăi taxa Oxygen.

Cel mai rău este pentru cei care au o maşină Noneuro, Euro 1 sau Euro 2, pentru că din 2022 nu vor mai avea acces deloc în Bucureşti.

Același lucru se va întâmpla și în cazul autoturismelor Euro 3, din 2024.

Care sunt așteptările?

Este cea mai drastică măsură din ultimii ani de stopare a poluării, în condițiile în care normele acesteia au depășit cote alarmante. Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial se apreciază un număr de 3 milioane de decese datorate poluării aerului.

Limitele nivelului de poluare din Capitală au fost depășite și în unele zile au fost aproape duble, potrivit cifrelor oficiale comunicate prin sistemul de Monitorizare a Calității Aerului.

Nivelul de poluare a aerului, în București a depășit limita normală cu 700%, în noaptea 11-12 ianurie 2020, potrivit unui raport al Rețelei independente de monitorizare a calității aerului din București – airly.eu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel