Sari la conținut

Te confrunți cu balonari și dureri de stomac? Aceste mici plăceri sunt vinovate!

Din cuprinsul articolului

Cât de des vă auziți  prietenii plângându-se de balonare? Sau poate chiar voi. Adesea spunem că suntem umflați atunci când ne simțim plini, dar pentru multe femei, problema se referă la o afecțiune cronică subiacentă. Dacă vă simțiți umflat des, este posibil să aveți o afecțiune precum sindromul colonului iritabil (IBS), care afectează până 1 din 24 dintre femei.

Ce este balonarea?

Balonarea este o afecțiune în care abdomenul se simte plin și apăsător, adesea din cauza gazelor.

Oamenii pot confunda balonarea cu alte motive pentru o burtă mai vizibilă, cum ar fi laxitatea peretelui abdominal sau slăbirea. Acest lucru este comun, în special în rândul femeilor în vârstă și al celor care au dat naștere unor copii.

Este important să știți diferența pentru a putea beneficia de tratamentul potrivit. Un abdomen tonifiat vă ajută mai mult să vedeți o diferență atunci când intestinul este plin de alimente sau scaun.

Iată câteva cauze comune ale balonării și sfaturi pentru prevenirea acestei stări incomode explicată pe larg de Ruxandra Pleșea.

„Balonarea este o acumulare de gaze, destul de persistentă, deranjantă şi destul de dureroasă. Probabil, la un moment dat, cu toţii ne confruntăm cu aşa ceva. Aici lucrurile se îngreunează.

Ne putem gândi la proasta masticaţie a alimentelor, care insuficient predigerate din cavitatea bucală, duc uleterior la producerea balonării.

Stresul sau dacă trăim emoţii negative, poate să rezulte acest fenomen negativ.

Cele mai uşoare cauze care determină balonarea

Mestecatul de gumă sau consumul lichidelor direct din sticlă sau băute cu paiul, presupune înghiţirea de aer, deci ne balonăm. Vorbitul zgomotos la masă sau râsul în timpul mesei, la fel.

Balonarea poate să provină şi de la excesul de fibre dure. Aici putem aminti câteva alimente, precum fasolea, varza, gulia, chiar şi cerealele integrale.

Consumul de alimente grase sau dulciuri, duc şi ele la balonare.

Intoleranţa la lactoză duce la balonare

Intoleranţa la lactoză nu este periculoasă, dar este deranjantă. Apoi, putem avea intoleranţă la lactoză dobândită pentru că am urmat o cură cu antibiotice sau pentru că am avut o intervenţie chirurgicală la nivelul tractului intestinal.

Boli care produc des gaze la stomac

Sunt anumite boli ale tractului intestinal, precum intestinul iritabil care se manifestă cu balonare.

Bolile periculoase care trebuie să ne trimită la medic, sunt cele în care balonare se manifestă într-un sens crescător. Durerea este din ce în ce mai rea. Apar şi alte tulburări. De scaun, de exemplu.

La medicul gastroenterolog, de multe ori, primim diagnosticul de intestin iritabil, aici lucrurile intră într-o zonă foarte gri. Nu ştim ce alimente ne declanşează senzaţia.

Când eşti stresat sau nu ai dormit bine, simptomele se intensifică.

Remedii pentru balonare

Imediat după masă, începem să consumăm ceaiuri care uşurează digestia. Ceaiurile de mentă, ghimbir sau cele care drenează ficatul.

Şi atunci când activitatea colecistului nu este de cea mai bună calitate, poate să apară balonarea. Dacă nici ceaiurile, eliminarea sării, atunci este cazul să schimbăm multe la dietă.

Să ţinem o dietă cu alimente care conţin puţine oligozaharide fermentabile. Sunt unele bacterii care prin aceste procese produc gaze. Noi le hrănim şi ne alegem cu gaze în urma lor.

Cafeaua, duşman pentru cei care suferă de colon iritabil

Cafeaua este un duşman pentru cei cu colon iritabil, la fel şi alimentele foarte picante. Guma cu îndulcitori artificiali din clasa poliolilor, la fel.

Putem să mai facem şi nişte teste de microbiom intestinal. Să iniţiem o cură cu probiotice. Medicul va observa dacă există probleme mai grave”, a mai spus medicul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel