Sari la conținut

Te confrunți cu o ciuperca vaginala? Remedii naturale pentru a o trata

Pe lângă băi de șezut cu infuzii, puteți trata și infecțiile vaginale cu drojdie internă, consumând anumite alimente sau băuturi, cum ar fi sucul de afine.

Prezența unei ciuperci vaginale este o problemă foarte enervantă pentru femei. Deși nu este o infecție gravă, simptomele ei provoacă nesiguranță sexuală și socială.

Apar frecvent din cauza creșterii excesive a Candida albicans, un tip de drojdie care, deși trăiește în condiții normale în zonă, poate provoca infecții atunci când se confruntă cu anumiți stimuli. Deși flora vaginală face tot posibilul pentru a o combate, lipsa controlului pH-ului său creează mediul ideal pentru ca aceasta să prolifereze fără dificultăți.

În consecință, apar modificări ale secrețiilor și este posibil să observați un flux mai gros și mai abundent. La rândul său, provoacă mirosuri neplăcute și iritații enervante. Există multe remedii farmacologice a căror aplicare ameliorează infecția. Cu toate acestea, putem apela și la unele remedii naturiste. Ești gata să le încerci? Descoperă  cele mai bune remedii.

Remedii naturiste pentru tratarea ciupercilor vaginale

Înainte de a menționa cele mai bune remedii naturiste pentru ciuperca vaginală, este important să clarificăm că acestea nu înlocuiesc tratamentul farmacologic în niciun caz. În plus, trebuie să rețineți că rezultatele pot varia de la o persoană la alta, așa că este întotdeauna esențial să consultați medicul dumneavoastră de specialitate.

Cimbru

Cimbrul este o plantă medicinală care are compuși antibacterieni și antifungici, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea din Coimbra (Portugalia). Prin urmare, extractele sale ajută la crearea unui echilibru de bacterii sănătoase în zona intimă, reducând infecțiile.

Ingrediente

  • 3 căni de apă (750 ml)
  • 3 lingurite de cimbru (45 g)

Pregătirea

  • Mai întâi puneți apa pe foc. Cand fierbe adaugam cimbrul.
  • Apoi, acoperiți tigaia și lăsați-o pe foc 2 minute.
  • Dupa, se ia de pe foc.
  • Lasă-l să stea până se încălzește.
  • Se strecoară și se toarnă într-o cadă sau o baie de șezut.

2. Apa oxigenata

Știm că peroxidul de hidrogen are compuși care ajută la dezinfectarea rănilor. Totuși, ceea ce trecem cu vederea este că poate fi și o soluție eficientă împotriva proliferării ciupercilor în zona intimă, așa cum a confirmat cercetările efectuate de Spitalul Universitar Puerta del Mar (Cádiz).

  • Cu toate acestea, înainte de a o efectua, vă recomandăm să vă consultați cu medicul dumneavoastră sau ginecologul.

3. Nalba

Nalba are beneficii interesante asupra sănătății intime. Extractele eliberate de frunzele sale ajută la reducerea iritației suferite de pielea delicată a vaginului din cauza infecțiilor datorită proprietăților sale antifungice. Acest lucru se precizează în acest studiu realizat de Universitatea din Mohaghegh Ardabili (Iran).

Are un usor efect analgezic si calmant care reduce arsurile. În plus, neutralizează mirosurile neplăcute și reduce debitul în exces.

4. Merișoare

cistita

Consumul de suc de merișor organic este un bun complement pentru a accelera ameliorarea ciupercilor vaginale, așa cum sugerează proprietățile sale antimicrobiene prezente într-un studiu al Universității Naționale de Medicină Naturală din Oregon. Deși nu este o soluție externă, poate ajuta la promovarea echilibrului florei vaginale.

5. Ulei esențial de arbore de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai este un produs natural care are proprietăți benefice pentru organism, printre care se remarcă proprietățile antiinflamatorii și antimicrobiene. De fapt, un studiu recent din revista Phytotherapy Research a arătat că supozitoarele cu ulei de arbore de ceai au activitate împotriva Candida albicans fără a afecta microbiota vaginală.

Cu toate acestea, este un studiu in vitro, așa că sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. Înțelepciunea populară recomandă aplicarea uleiului pe un tampon și introducerea acestuia peste noapte. Cu toate acestea, este o idee bună să consultați un medic înainte de a aplica acest tratament, deoarece multe femei sunt alergice la substanță.

6. Ulei de oregano sălbatic

În prezent, sunt cunoscute două tipuri diferite de oregano: oregano comun și oregano sălbatic. Prima dintre acestea poate să nu aibă niciun efect asupra infecțiilor vaginale cu drojdie; cu toate acestea, oregano sălbatic (Origanum vulgare) este un remediu eficient.

Uleiul esențial al acestei plante are două ingrediente active cu activitate antifungică puternică: carvacrol și timol. De fapt, cercetările publicate în Journal of Applied Microbiology au arătat că acest produs are capacitatea de a inhiba creșterea Candida albicans.

Ca și în cazul uleiului de arbore de ceai, produsul poate fi aplicat pe un tampon și introdus peste noapte. Deși remediul nu va reprezenta vindecarea definitivă, va împiedica proliferarea ciupercii și agravarea infecției.

7. Muşeţel

Extractul de musetel poate fi la fel de eficient ca si clotrimazolul in tratarea candidozei vulvovaginale. Acest lucru este explicat în acest articol publicat în Journal of Pharmacopuncture, unde recuperarea a fost observată la până la 89% dintre femeile care au folosit o cremă cu extract de mușețel.

O altă opțiune recomandată este folosirea băilor de șezut cu mușețel sau clătirea zonei o dată pe zi. Cu toate acestea, eficacitatea acestor metode nu a fost încă dovedită, așa că cea mai recomandată opțiune este în continuare crema vaginală cu extract de plante.

Acestea fiind spuse, nu uitați că trebuie să completați aceste remedii casnice pentru a trata ciuperca vaginală cu bune obiceiuri de igienă intimă. De asemenea, evitați utilizarea produselor iritante și purtați lenjerie de corp din bumbac.

Dacă disconfortul persistă câteva zile, consultați un medic ginecolog. Uneori, este necesar să accesezi alte tipuri de tratamente pentru a putea ameliora complet.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel