Sari la conținut

Te îngrași indiferent ce faci? Iată ce afecțiune poți avea. Principalele afecțiuni și boli care ne îngrașă

Burta
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Te îngrași indiferent ce faci? Iată ce afecțiune poți avea. Principalele afecțiuni și boli care duc la kilograme în plus rapid. Insomnia este una dintre acestea. 

 

Dacă iei în greutate rapid indiferent de ce faci, este foarte probabil să te îngrași din cauza unor afecțiuni. Greutatea în exces poate fi și semn al unor dereglări la nivel endocrin, cardiovascular, neurologic, respirator sau urinar.

Cele mai cunoscute însă sunt retenţia de lichide, o sarcină, în cazul femeilor, constipaţia sau unele boli. Chiar şi administrarea unor medicamente favorizează creşterea în greutate.

De aceea, trebuie să acordăm atenție tuturor semnalelor transmise de organism. Iată care sunt principalele boli și afecțiuni ce duc la îngrășat.

Probleme cu glanda tiroidă 

Atunci când glanda tiroidă nu mai secretă suficienţi hormoni, apare ceea ce se numeşte hipotiroidism iar kilogramele încep să se adune.

Hipotiroidismul mai duce și la alte alte probleme, cum sunt constipaţia, oboseala, păr fragil, piele uscată, ba chiar senzaţie acută şi permanentă de frig.

Dacă întâmpini unul dintre aceste simptome, la care se adaugă şi câteva kilograme inexplicabile, mergi la medic. O simplă analiză de sânge va arăta exact nivelul de hormoni iar doctorul va putea acţiona pe măsură.

Anxietate, depresie

Creşterea în greutate şi obezitatea pot fi consecinţe ale depresiei. Asta pentru că persoanele care suferă de depresie au nivelul de cortizol (hormonul stresului) foarte ridicat, fapt ce determină acumulare de grăsime în jurul taliei.

Ca să nu mai vorbim despre faptul că cei depresivi nu mai acordă atenţie igienei alimentare şi nici exerciţiilor fizice, iar întreaga rutină zilnică devine un haos.

Insomnie

Somnul este şi el foarte important. Şi nu doar ca să fii odihnit şi să îţi îndeplineşti toate îndatoririle zilnice, ci şi pentru a avea un corp sănătos şi a fi în formă.

Lipsa somnului determină organismul să producă insulină şi cortizon în exces, fapt care duce la creşterea în greutate.

Insomnia perturbă şi producţia hormonilor care declanşează foamea, astfel că vei simţi nevoia să mănânci mai mult, mai gras şi mai dulce.

Menopauza

Tot mai multe femei care ajung la menopauză se plâng că se şi îngraşă. Așa este, deoarece cantitatea mai mică de estrogen care se secretă la vârsta menopauzei poate duce la acumularea de grăsime în jurul taliei.

De asemenea, bufeurile, problemele legate de somn, dar şi sentimentele de frustrare asociate cu terminarea perioadei de fertilitate pot influenţa negativ regimul alimentar şi activitatea fizică, în sensul că intervine o delăsare greu de gestionat de una singură.

Ovare polichistice

Chiar dacă este mai greu de diagnosticat, sindromul ovarelor polichistice afectează nu doar psihicul unei femei, ci şi greutatea. De ce? Ei bine, pentru că scade sensibilitatea la insulină, hormonul care ajută corpul să transforme zahărul din sânge în energie.

De asemenea, provoacă frustrare prin ciclul menstrual care devine neregulat, pilozitatea în exces, acnee în multe zone ale corpului şi apariţia chisturilor ovariene.

Acest sindrom al ovarelor polichistice apare din cauza producerii în exces a hormonilor masculini. Practic, este tot o dereglare hormonală.

Sindromul Cushing

Creşterea în greutate, dar şi formarea unor depozite de grăsime la nivelul trunchiului şi părţii superioare a spatelui, la nivelul feţei, între umeri, dar şi braţele şi picioarele mai subţiri în raport cu trunchiul sunt simptome care trădează debutul acestei afecţiuni.

Sindromul Cushing se instalează din mai multe cauze. Una ar fi producţia excesivă de cortizol şi de adrenocorticotrop şi a doua ar fi tratamentul medicamentos cu glucocorticoizi.

Acest tratament se foloseşte pentru astm, artrită reumatoidă sau lupus. Aşadar, atenţie la efectele adverse ale tratamentelor, în general.

Edemul

Reprezintă o umflătură cauzată de excesul de lichid prins în ţesutului corpului, în special în mâini, braţe, picioare şi glezne. Mai precis, corpul reţine apă, motiv pentru care te simţi umflat şi greoi.

Kilogramele în plus sunt doar aparente, iar senzaţia de îngrăşare dispare odată cu administrarea diureticelor adecvate de către specialist.

Trebuie acordată mare atenție acestei afecțiuni, pentru că poate trăda boli cardiovasculare, renale, hepatice sau pulmonare grave.

Sindromul metabolic

Este o dereglare metabolică provocată de obezitatea la nivelul abdomenului şi care provoacă rezistenţă la insulină. Aşadar, glucoza nu mai poate fi metabolizată, motiv pentru care se acumulează în muşchi, grăsime şi ficat.

De aici şi apariţia bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat şi ficatului steatozic. Ce declanşează însă sindromul metabolic sunt alimentaţia bogată în grăsimi saturate – semipreparate şi fast-food – şi sedentarismul, notează Jurnalul.

În acest caz, stilul de viață trebuie schimbat urgent cu regim alimentar strict, multă apă și mișcare măcar 30 de minute pe zi.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel