Sari la conținut

Aliment de bază de pe vremea dacilor: Ajută în afecțiuni ale tiroidei, rinichilor, cancer, obezitate și diabet

mic dejun
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
medicii recomandat să consumi produse care ajută la promovarea atenției și a concentrării

Aliment de bază de pe vremea dacilor: Ajută în afecțiuni ale tiroidei, cancer, obezitate, rinichi și diabet. Este bun la gust și poate fi consumat oricând.

 

Aliment de bază la daci și germani, este foarte bun la gust și destul de sățios. Nu costă mult și se poate prepara ușor sub formă de terci, de exemplu. Dar este și un ingredient de bază pentru prăjituri sau biscuiți, dacă nu vrem să folosim făină.

Această cereală este promovată astăzi ca alternativă la grâu. Are cea mai mare concentrație de proteine dintre toate cerealele, cu un conținut echilibrat de aminoacizi esențiali.

În ovăz, căci despre el este vorba, se găsesc cantități bune de fibre, vitamine B, vitamina E și acizi grași nesaturați.

Ovăzul urnizează și fier, cupru, mangan, seleniu, magneziu, fosfor și zinc. Dintre compușii bioactivi, cei mai importanți sunt: beta-glucanii, polifenolii, sterolii, alcaloizii, acizii fenolici și avenantramidele.

Aliment restaurator

În medicina tradițională,l este considerat un aliment neurotonic, energizant și restaurator. Protejează împotriva bolilor datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antidiabetice, anticolesterolemice, diuretice, antispasmodice, antitumorale.

De asemenea, previne diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, ateroscleroza, dermatita și unele tipuri de cancer. Ajută la scăderea colesterolului, a zahărului din sânge și tensiunii arteriale. Totodată, mai reglează și metabolismul insulinei.

Persoanele care au fost diagnosticate cu hipotiroidie ar trebui să includă mai des ovăzul în alimentație. Această cereală stimulează funcția glandei tiroide.

În hipotiroidism, tiroida nu produce suficient hormon tiroidian. Acest deficit provoacă o încetinire notabilă a funcțiilor organismului, precum digestia, metabolismul, temperatura.

Recomandat pentru tidoida autoimună

Studiile au arătat că ovăzul este imunomodulator. Această calitate îl recomandă în tiroidita autoimună. Tiroida autoimună sau tiroida Hashimoto evoluează de cele mai multe ori spre hipotiroidism.

Un agent imunomodulator aduce răspunsurile imune la un nivel normal. Ovăzul este indicat în tiroidita autoimună și datorită activității sale antiinflamatoare.

Atacul constant asupra tiroidei duce la inflamarea țesutului tiroidian. În plus, seleniul pe care îl conține protejează glanda tiroidă. Consumați cât mai des fulgi de ovăz.

La fel de bun este decoctul din boabe de ovăz. Se pun 7 linguri de boabe într-o cratiță. Se adaugă 1 litru de apă. Când începe să clocotească, se dă focul la mic și se fierbe ovăzul 30 de minute.

Ceaiul de ovăz acționează ca un stimulent benefic în caz de astenie, somnolență și oboseală fizică sau mentală. În plus, este util în gripă și calculi renali.

Ajută la reducerea poftei de mâncare și a foamei

Pentru cei care vor să slăbească, includerea ovăzului în alimentație este foarte bun căci ajută la scăderea senzației de foame. Fibrele pe care le conține întârzie golirea stomacului. Acest efect ajută la prelungirea sațietății și inhibă apetitul.

Studiile pe animale au arătat că ovăzul modulează microbiomul intestinal și contribuie la reducerea obezității. Suplimentarea dietei șobolanilor cu ovăz a condus la scăderea greutății corporală, lipidelor și glucozei din sânge, acumularea de grăsime și riscul de tulburări metabolice.

Nutrienții din ovăz cresc rezistența organismului la infecții și atenuează daunele produse de inflamația cronică. Aceștia modulează imunitatea înnăscută și imunitatea dobândită, notează lataifas.ro.

Beneficiile asupra imunității se datorează și faptului că ovăzul alterează în mod pozitiv microbiomul intestinal. Beta-glucanii din ovăz au demonstrat activitate anitumorală împotriva celulelor cancerului de piele, de plămâni și de colon.

Se poate folosi și în loc de făină pentru deserturi sau biscuiți, fiind o alternativă ideală pentru cei care vor să scape de kilograme în plus.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel