Sari la conținut

Te învinețești ușor chiar și dacă nu te-ai lovit? Iată ce boală gravă se poate ascunde în spatele unei vânătăi

Vanatati
Susă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome ale colesterolului care apar pe piele.

Ți se întâmplă să te confrunți cu o vânătaie și să nu știi de unde este? Medicul hematolog Daniela Georgescu ne atrage atenția asupra unei boli extrem de grave pe care o poate ascunde o vânătaie: leucemia acută.

Leucemia este cancerul celulelor albe din sânge. Leucemia acută înseamnă că progresează rapid și agresiv și, de obicei, necesită tratament imediat.

Leucemia acută este clasificată în funcție de tipul de globule albe afectate.

Cele 2 tipuri principale de globule albe sunt:

  • limfocitele – care luptă împotriva infecțiilor virale
  • celule mieloide – care fac lucruri diferite, cum ar fi lupta împotriva infecțiilor bacteriene, apărarea organismului împotriva paraziților și prevenirea răspândirii leziunilor tisulare

Acest subiect se concentrează pe leucemia mieloidă acută (AML), care este un cancer agresiv al celulelor mieloide.

„Leucemia acută, care este poate cea mai complexă patologie hematologică, are o cauză necunoscută, dar știm că în spatele acestei patologii, stă o proliferare necontrolată a unor celule tinere care se dezvoltă la nivelul compartimentului medular.

Celulele se numesc blaști. Au un ritm de multiplicare mult mai rapid, cu invazia altor celule și organe.

În leucemie acută ne referim la două mari probleme. În primul rând, acești blaști în urma unor mutații genetice necunoscute, își pierde funcția lor normală de a produce toate celulele din sângele nostru.

Nu își mai face treaba. În momentul în care nu își mai face treaba, organismul suferă. Apare anemia severă, dar și incapacitatea organismului de a se proteja de infecții”, a spus medicul Daniela Georgescu la Antena 3.

Simptomele leucemiei acute

„Simțim că ne îmbolnăvim mai repede, anemia, dar și sângerările, din cauza lipsei trombocitelor. Nu ni se mai vindecă rănile. Apar vânătăi. Mare atenție la vânătăile apărute fără să ne lovim.

De asemenea, avem invazia medulară. O invazie dată de o celulă tânără, care proliferează fără să poată fi oprită, invazie care poate duce pe lângă la afectarea țesuturilor hematoformatoare ficat, splină, dat putem discuta și despre afectarea sistemului nervos central.

În ce constă prevenția leucemiei?

În ceea ce privește prevenția, cred că cel mai corect ar fi să discutăm despre evitarea unor factor de risc. Din păcate, nu știm care sunt cauzele care duc la aceste modificări în celulă. Ce o face să se transforme într-o celulă malignă.

Se pare că radiațiile, expunerea la substanțe toxice de tip benzen sunt factori care pot să predispună la apariția acestor mutații și anomali citogenetice.

Pe de altă parte, mai există și o categorie de viruși, precum HTLV sau Epstein-Barr, care sunt incriminați în apariția unor forme de leucemie acută.

Bineînțeles că mai există și factorii predispoziționali, legați de manifestările genetice.

Anumite tratamente medicamentoase pot dezvolta leucemia acută secundară
Predispoziția mai poate fi legată și de utilizarea unor medicamente anterioare, De exemplu, pacienții care au avut diverse forme de neoplazii și care au necesitat tratamente citostatice sau radioterapie pentru o formă de cancer, pot dezvolta la distanță apariția leucemiei acute secundare postchimioterapie

Din fericire, progrese s-au făcut și în leucemii acute. În urma identificări, putem știi dacă persoana din fața noastră are șanse genetic vorbind să răspundă la tratament. Majoritatea dintre pacienți ajung la transplantul de celule stem„, a mai spus medicul hematolog.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: