miercuri, decembrie 8, 2021

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Italia că mai multe organizaţii sindicale din această ţară au anunţat organizarea unei greve naţionale la nivelul transportului aerian în data de 24 septembrie 2021.

Conform atenţionării de călătorie transmisă de către MAE, vor fi perturbate zborurile efectuate pe rutele naţionale şi internaţionale, având ca origine sau destinaţie aeroporturile de pe teritoriul Republicii Italiene.

Te-ar mai interesa: 86 de elevi și copii de grădiniță, depistați pozit...

În acest context, autorităţile italiene recomandă consultarea paginilor de internet ale Ministerului Infrastructurii şi Transporturilor (https://www.mit.gov.it/) şi Autorităţii Aeronautice Civile Italiene, precum şi site-urile oficiale ale aeroporturilor şi ale companiilor aeriene.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523352; +390683523344, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Te-ar mai interesa: Ce este sindromul inimii frânte? Specialist: În ac...

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Italia: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare Bari: +39 334 604 2299; Bologna: +39 324 803 5171; Catania: +39 320 965 31 37; Milano: +39 366 108 1444; Torino: +39 338 756 8134; Trieste: +39 340 8821688.

Te-ar mai interesa: Operații și tratamente gratuite pentru copiii cu d...

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://roma.mae.ro/, https://www.mae.ro/, pagina de Facebook a Ambasadei României în Republica Italiană (https://www.facebook.com/roma.mae.romania) şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Te-ar mai interesa: Au fost publicate rezultatele primelor studii priv...

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI DIN ROMÂNIA ÎN ITALIA:

La data de 28 august 2021, Ministerul Sănătății italian a emis o ordonanță care se aplică în perioada 31 august – 25 octombrie 2021.

Potrivit actului normativ, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile (România fiind inclusă alături de alte state pe lista C din ordonanță) au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări un certificat verde COVID-19 emis sau recunoscut în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) lit. a), b) și c) din decretul lege din 22 aprilie 2021, nr. 52, care atestă una din situațiile următoare:

Te-ar mai interesa: Supa de oase încetinește îmbătrânirea și deteriora...

  • vaccinarea anti-SARS-CoV-2, cu certificarea finalizării schemei de vaccinare de cel puțin 14 zile;
  • vindecarea de COVID-19, cu încetarea perioadei de izolare prescrisă în urma infecției cu SARS-CoV-2;
  • efectuarea, cu 48 ore înainte de intrarea pe teritoriul național, a unui test antigen rapid sau molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, orice persoană care sosește în Republica Italiană este obligată să completeze un formular digital de localizare (https://app.euplf.eu) a pasagerilor și să dovedească acest lucru (pe un dispozitiv mobil sau în format hârtie) transportatorului sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări.

Pentru mai multe informații, se recomandă consultarea paginii de internet: COVID-19 SURVEY (viaggiaresicuri.it).

Verificările certificărilor menționate mai sus, se vor efectua potrivit reglementărilor emise de autoritățile italiene, de către transportatori la momentul îmbarcării pasagerilor în mijloacele de transport.

De asemenea, conținutul certificărilor trebuie să fie într-o limbă de circulație internațională   (italiană, engleză, franceză sau spaniolă).

Copiii cu vârsta sub șase (6) ani sunt exceptați de la măsura efectuării testului molecular sau antigen, dar nu de la obligația izolării, acolo unde este cazul. 

La intrarea pe teritoriul italian, persoanele care nu îndeplinesc condițiile menționate anterior au următoarele obligații:

  • să se supună măsurii de supraveghere sanitară și să efectueze autoizolarea, pentru o perioadă de 5 zile, la domiciliul sau reședința indicate în formularul digital de localizare, informând Departamentul de Prevenire al Autorității locale de sănătate competente;
  • după efectuarea celor 5 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri