Sari la conținut

Te simți epuizat tot timpul? Cele 3 greșeli de dimineață pe care probabil le faci

oboseala cronica
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Detectarea timpurie a infarctului

Te simți epuizat tot timpul? Cele 3 greșeli de dimineață pe care probabil le faci

Se pare că există două tipuri de oameni când se trezește dimineața. Unul aruncă sare direct în picioare, iar celălalt își resetează alarma de mai multe ori înainte de a deschide ochii. Dacă și tu te afli în ce-a de-a doua categorie, probabil că te simți așa pentru că ești epuizat.

Fie că este vorba de o noapte târzie sau că suferiți de oboseală în mod regulat – poate fi greu să funcționați când sunteți obosit. Un expert atrage atenția că acest sentiment s-ar putea reduce la trei greșeli de dimineață pe care le faci.

Dr. Andrew Huberman, specialistul în neuroștiință, a spus că acțiunile tale la prima oră dimineața te pot ajuta să te simți alert toată ziua. Expertul, care este profesor la Departamentul de Neurobiologie de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, a spus că primul lucru pe care ar trebui să-l acordați prioritate este lumina naturală.

1. Ieși fară

Pe podcastul său „After Skool”, el a spus că pregătirea pentru un somn bun începe de îndată ce te trezești. El a explicat că a ieși afară în prima oră de la trezire este esențială, deoarece activează cortizolul – care este impulsul natural al corpului tău.

Și nu trebuie să ieși în oraș pentru perioade lungi de timp, doar cinci până la zece minute vor fi suficiente.

„O dată la 24 de ore, vei primi un impuls sănătos al cortizolului. Acesta stabilește ritmul mișcării temperaturii, stabilește nivelul de vigilență, precum și nivelul de concentrare și starea ta de spirit. Vrei ca creșterea cortizolului să aibă loc cât mai devreme posibil”, a explicat el.

Dacă nu ieși devreme în timpul zilei, atunci acest lucru ar putea contribui la un somn prost – motiv pentru care s-ar putea să te trezești obosit, a spus el. Dcă nu ieși în prima parte a zilei, atunci creșterea cortizolului tău va avea loc mai târziu în cursul zilei, la rândul său, îngreunând mersul la culcare.

El a adăugat că lumina artificială de la lămpi și telefoane nu este suficientă pentru a obține acest impuls. Ieșirea afară eliberează și dopamină, care te poate ajuta, de asemenea, să te simți mai motivat pe parcursul zilei.

„Rolul principal al dopaminei în creier și corp este de a stimula motivația, pofta și urmărirea. Nu este molecula plăcerii, este molecula unității”, a spus dr. Huberman.

2. Nu te repezi imediat la cafea

Dacă te simți obosit, este aproape natural să bei o ceașcă de ceai sau cafea. Dar doctorul Huberman a spus că ar trebui să încerci să amâni acest lucru cu cel puțin 90 de minute după ce te trezești.

Acest lucru se datorează faptului că atunci când suntem somnoroși, o substanță chimică numită adenozină se acumulează în creier – care ne spune să mergem la culcare – apoi cofeina blochează acest lucru. 

„Dacă te trezești dimineața și nu ai dormit atât de mult pe cât ți-ai fi dorit și ești încă somnoros, înseamnă că mai ai o acumulare de adenozină în organism”.

Dar dacă gândul de a aștepta mai mult de o oră pentru prima ta cafea este prea mult, doctorul Huberman a spus că poți amâna trepatat puțin câte puțin momentul savurării cafelei, până ajungi la 90 de minute.

3. Încălzește-te

Dacă sunteți ghemuiți în pat, atunci este greu să ieși, indiferent dacă vă simțiți obosit sau nu. Dr. Huberman a explicat că temperatura corpului unui om crește ușor înainte de a ne trezi și scade la punctul cel mai scăzut în mijlocul nopții.

Scopul, a spus el, este să ne ridicăm temperatura pentru a fi treji. Cel mai bun mod de a face acest lucru, este să faci mișcare dimineața. Dar dacă nu ești un fan al acestui lucru, el a spus că poți face și un duș sau o baie rece.

Deși acest lucru ar putea părea contradictoriu, dr. Huberman a explicat că atunci când suprafața corpului tău este rece, din apa de la baie sau de la duș, temperatura internă va crește pentru a compensa acest lucru.

În acest timp, corpul și creierul tău eliberează și dopamină, care poate continua să curgă până la câteva ore după ce ai fost expus la apă. Atunci când combini exercițiile ușoare și apa rece dimineața, creezi efectiv un mediu de vară pentru corpul tău.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: