Sari la conținut

Tehnică nouă de îndepărtare a pietrelor la rinichi, fără DURERE

Semne și simptome că ai probleme cu rinichii
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

O nouă tehnică de îndepărtare a pietrelor la rinichi, fără anestezie și fără durere! Calculii renali sau “pietrele la rinichi” este o boală caracterizată prin formarea de pietre la rinichi de-a lungul tractului urinar.

Potrivit medicilor, aproximativ 1 din 10 oameni suferă de această boală, atât bărbați, cât și femei, cu o incidență maximă între 30 și 60 de ani. Iar o persoană care a avut pietre la rinichi o dată are 30% șanse să recidiveze în decurs de cinci ani.

Cauza pietrelor la rinichi

cauza acestei afecțiuni este o predispoziția genetică sau obiceiurile proaste de viață, cum ar fi sedentarismul, obezitatea, deshidratarea și alegerile alimentare proaste. Pietrele se formează în interiorul rinichilor atunci când substanțele din urină devin prea concentrate și se acumulează sub formă de material solid.

Calculii din ureter pot provoca dureri insuportabile și sunt adesea cauza vizitelor recurente la camera de urgență. La majoritatea acestor pacienți (23%), pietrele sunt eliminate de la sine, dar un sfert dintre ei necesită intervenție chirurgicală.

Recent, o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington/UW Medicine a dezvoltat o nouă tehnică de îndepărtare a pietrelor la rinichi. Medicii combină utilizarea a două tehnologii cu ultrasunete – care poate fi utilizată la pacienții, fără anestezie. Acest liucru facilitează expulzarea spontană a calculilor prin urină. Rezultatele studiului au fost publicate în The Journal of Urology.

Ce urmărește dezvoltarea acestei tehnologii?

Studiul a testat fezabilitatea și siguranța unui dispozitiv terapeutic care combină utilizarea a două tehnologii cu ultrasunete la 29 de pacienți (fiecare cu un calcul ureteral proximal sau distal diagnosticat) care erau treji și neanesteziați.

Dezvoltarea acestei tehnologii a început în urmă cu cinci ani, când NASA a finanțat un studiu pentru a vedea dacă pietrele la rinichi ar putea fi mutate sau strivite fără anestezie în timpul zborurilor spațiale, cum ar fi misiunile spre Marte.

Tehnologia a funcționat. Iar cercetătorii-dezvoltatorii au dorit să o testeze într-un nou studiu clinic, cu scopul de a o introduce în practica clinică mai devreme sau mai târziu.

Testarea ultrasunetelor

„Scopul nostru”, au explicat cercetătorii, „a fost de a testa ultrasunetele focalizate transcutanate sub forma propulsiei ultrasonice și a litotripsiei cu explozie pentru a repoziționa calculii ureterali și a facilita expulzarea la subiecții treji.

Cum funcționează noua tehnică?

Noua tehnică cuprinde două tehnologii. Propulsie cu ultrasunete pentru a repoziționa calculii și litotripsie cu suflu (BWL) pentru a zdrobi calculul, pentru a facilita trecerea calculilor distali în vezica urinară sau pentru a readuce calculii proximali în rinichi.

În cadrul procedurii, medicul folosește un transductor portabil (un dispozitiv care convertește o cantitate fizică într-o altă cantitate fizică) plasat pe pielea pacientului pentru a direcționa undele ultrasonice către pietre.

Ultrasunetele pot fi apoi folosite pentru a muta și repoziționa pietrele, pentru a le facilita trecerea, prin propulsie cu ultrasunete, sau pentru a zdrobi pietrele, prin litotripsie cu unde de șoc.

„Spre deosebire de litotripsia extracorporeală cu unde de șoc, care este procedura standard non-chirurgicală utilizată în prezent și necesită sedare farmacologică (se efectuează în ambulatoriu și aplicarea sa este rezervată cazurilor în care piatra are un diametru suficient de mic, o locație favorabilă și nu este prea dură)”, a declarat autorul principal, Dr. M. Kennedy Hall.

Această tehnologie nu doare, potrivit specialiștilor, este aproape nedureroasă și poate fi utilizată în timp ce pacientul este treaz și fără sedare, ceea ce este crucial.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel