Sari la conținut

Tendința TikTok „Mers liniștit”. Ajuta cu adevărat în bolile psihice?

Mersul pe jos benefic pentru sanatate
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
4.000 de pasi zilnic reduc riscul de moarte prematura

Tendința TikTok „Mers liniștit”.  O nouă tendință TikTok îi încurajează pe oameni să lase totul deoparte și să facă o plimbare – fără muzică, podcasturi sau apeluri telefonice care să le țină companie.

În timp ce majoritatea oamenilor își ascultă muzica preferată când merg afară, alții au considerat „mersul în tăcere” o opțiune pentru sănătatea mintală.

Unii creatori online spun că mersul în liniște și pur și simplu observarea lumii poate aduce mai multe beneficii pentru alungarea bolilor psihice.

„Simt că atunci când merg în liniște, simțurile mele sunt în alertă maximă”, a spus un creator într-un clip TikTok. „Miros totul, aud totul, văd totul și este atât de întemeiat pentru mine.”

Un alt TikToker a spus că încearcă să facă din mersul în tăcere o mișcare – a fost „haos” la început, dar ea a spus că plimbările ei zilnice tăcute de 30 de minute au devenit spații de reflecție și creativitate.

Citeste si:

Un alt utilizator a spus că mersul în tăcere a ajutat la aprinderea de noi idei și a limpezit mintea după ce a fost într-un spațiu negativ al capului.

Deși unii oameni critică videoclipurile pentru că creează o „tendință” de mers pe jos, experții spun că, atunci când sunt făcute corect, plimbările în tăcere ar putea fi de fapt o modalitate excelentă pentru ca oamenii să-și îmbunătățească starea de bine.

„Ideea de mers în liniște în natură amintește foarte mult de o practică din tradiția meditației mindfulness a mersului conștient sau a meditației pe jos”, a spus Rael Cahn, PhD, MD , profesor asociat clinic la Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale și director al Centrului pentru Știința Mindfulness de la Școala de Medicină Keck din USC, potrivit Health.

Iată ce au avut de spus experții despre motivul pentru care mersul în liniște poate îmbunătăți sănătatea mintală și bunăstarea și despre cum oamenii se pot pregăti pentru succes înainte de a încerca mersul conștient.

Mersul liniștit ajută mintea

A-ți lua timp pentru a te deconecta de la distragerea atenției poate fi util pentru creier.
Cahn a explicat că mersul în tăcere funcționează prin scoaterea creierului din „rețeaua de mod implicit.” Acest termen se referă la capacitatea creierului de a-și imagina viitorul, de a rumina asupra experiențelor trecute sau de a visa cu ochii deschiși.

mersul în liniște, benefic pentru bolile psihice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Acest mod implicit de rețea nu permite oamenilor să cunoască pe deplin momentul prezent sau împrejurimile lor actuale.

Cu toate acestea, a face exact asta – concentrarea asupra prezentului în timpul unei meditații sau a unei plimbări, de exemplu – ajută creierul. Oamenii nu se mai gândesc la problemele lor, a spus Cahn.

Mersul în liniște, benefic pentru bolile psihice

Potrivit lui Cahn, cercetările au arătat că mersul atent în natură poate îmbunătăți simptomele de anxietate și depresie. A-ți acorda timp pentru a te concentra asupra momentului prezent ar putea, de asemenea, să scadă tensiunea arterială sau să îmbunătățească somnul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.