Sari la conținut

Alzheimer. Testul care ”DISTRUGE” boala în 10 minute

Boala Alzheimer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alzheimer

Cercetătorii britanici au dezvoltat un nou test de autodiagnostic (autotest), care detectează într-o picătură de sânge proteinele asociate cu o serie de boli, de la COVID-19 până la boala Alzheimer.

Testul care detectează boala Alzheimer în 10 minute

Testul își dă rezultatele în 10 minute sau chiar mai scurt, în funcție de afecțiune.

Testul este dezvoltat de Attomarker Ltd, o subsidiară a Universității din Exeter. „Ar putea revoluționa tehnologia de diagnosticare și potențialele utilizări ale datelor mari ”, a spus directorul executiv Andrew Shaw, în timp ce a dezvăluit noua tehnologie la Festivalul Științei Britanice 2023 al universității.

Potrivit Financial Times, noul test a oferit primele rezultate clinice în acest an. A detectat coronavirusul prin prezența a șase anticorpi, care arată dacă persistă în corpul unui pacient sau s-a diminuat.

Analize sange
sursa foto: arhiva doctorulzilei

Autotestul este, de asemenea, dezvoltat pentru a detecta proteinele caracteristice (biomarkeri) asociate cu:

  • Fertilitatea feminină
  • Alergii la mancare
  • Diabetul zaharat
  • Boala Alzheimer
  • Infecții bacteriene

Se crede că această din urmă aplicație ajută la prevenirea rezistenței microbiene la antibiotice. Și asta pentru că deosebește infecțiile virale de cele bacteriene, drept urmare antibioticele nu sunt administrate incorect.

Cum functionează? Testul este utilizat în prezent în laboratoarele de la Universitatea din Exeter. Anul viitor, însă, este planificată comercializarea unui dispozitiv portabil cu container de diagnosticare, care va fi conectat la telefonul mobil.

Testul funcționează cu nanoparticule de aur, atașate la senzori. Fiecare dintre ele se leagă de o anumită proteină/biomarker. Testele vor avea capacitatea de a detecta până la 20 de proteine ​​fiecare dintr-o picătură de sânge de 0,1 ml. Pentru o analiză clasică de sânge în laborator este nevoie de cel puțin 30 ml de sânge.

Pe măsură ce sângele trece peste nanoparticule, acestea împrăștie lumina în funcție de cantitatea de proteine ​​atașate la suprafața lor.

Oamenii de știință dezvoltă diferite versiuni ale testului. Se estimează că primul care va fi eliberat este cel pentru boala Alzheimer. Acesta va detecta nouă proteine ​​diferite asociate cu boala psihică. 

Acestea includ:

Cinci legate de proteina tau (Tau)
Două legate de β-amiloid

Acumulările acestor două proteine ​​în creier sunt un semn distinctiv al bolii. Acest test este de așteptat să fie lansat în 2024.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel