sâmbătă, august 15, 2020

Tensiunea arterială este un barometru al stării noastre de sănătate. Este foarte important să cunoaștem protocolul măsurării arteriale la domiciliu.

Și mai important este să nu ne abatem de la instrucțiunile medicilor, întrucât există riscuri de dezechilibrare emoțională, care antrenează ulterior și o creștere a valorii tensiunii.

Tensiunea arterială. Este important de știut cum se măsoară corect tensiunea arterială și care sunt condițiile potrivite pentru ca rezultatele obținute să fie relevante.

Citește și:

La ora actuală, este la îndemâna oricui să-și ia tensiunea acasă. Iată instrucțiunile oferite de dr. Giorgiana Arsene, medic primar de medicină de familie, în emisiunea ”Vreau să fiu sănătos” de la TVR1.

Pacientul care își măsoară tensiunea trebuie să stea jos și întâi să se deconecteze de la ritmul zilnic, cel puțin cu 5 minute înainte de măsurarea tensiunii arteriale. Persoana nu trebuie să fie agitată.

Citește și:

Trebuie să stea drept și să își măsoare valorile la ambele brațe! Se pot folosi atât aparatele de încheietură, cât și cele de braț.

Medicul a subliniat importanța măsurării la ambele brațe, pentru a vedea dacă este o tensiune concordantă. Să nu difere cu cel puțin 10 mm coloană de mercur! Dacă există diferențe mari între brațe, repetat, se impun investigații cardiologice, pentru că poate să existe o stenoză de arteră și fluxul sangvin în regiunea respectivă să fie diminuat.

Citește și:

”Este normal ca tensiunea să varieze”, avertizează medicul primar cardiolog la S.U.U.B Cristian Udroiu.

Un hipertensiv recunoscut, este bine să își măsoare valorile mai frecvent decât cineva care nu are astfel de probleme.

Însă mediul înconjurător și stresul adesea ne pot duce în situații de ridicare a tensiunii.

Medicul spune că este o mare greșeală medicală să îți iei tensiunea de mai multe ori pe zi și apoi să intri în panică după ce vezi gradul de oscilație în timpul unei zile.

Această situație poate duce la disperare totală. Panica nu face decât să agraveze situația.

În mod normal, o persoană diagnosticată cu hipertensiune arterială și aflată sub tratament este bine să își ia tensiunea și pulsul dimineața și seara. Să le noteze într-un carnețel și să comunice cu medicul, pentru un tratament optim.

Atenție mare la aceste greșeli care pot denatura total valorile reale ale tensiunii dv!

Dacă aparatele de măsurătoare nu sunt conforme, dacă nu au baterie bună sau dacă sunteți agitați, emotivi și foarte stresați.

Stresul va crește indubitabil tensiunea. O altă greșeală este să nu îți iei tratamentul, dacă vezi că ai tensiunea bună! Atenție, tensiunea era bună fiindcă tratamentul își făcea efectul. Desigur, vorbim de hipertensivii declarați.

La fel de greșit este pentru un hipertensiv să ia medicamente în plus față de cele prescrise, în doza recomandată, în cazul în care are un puseu de tensiune.

Așadar, atenție mare la felul în care efectuați această procedură, este foarte importantă!

Parteneri