Sari la conținut

Tensiunea arterială: reducerea acestui condiment funcționează la fel de bine ca și medicamentele 

consumul excesiv de sare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tensiune crescută de la consumul de sare

Tensiunea arterială, ca și obezitatea, problemele cardiace și pre-diabetul, este una dintre acele afecțiuni care, în multe cazuri, poate fi corectată cu unele modificări ușoare ale stilului de viață.

Potrivit Centers for Disease Control (CDC), aproape jumătate dintre americani au hipertensiune arterială. Mulți au descoperit că prima linie tipică de apărare în reducerea tensiunii arteriale implică modificări ale dietei, cum ar fi:

  • optarea pentru alimente cu conținut scăzut de sodiu,
  • utilizarea mai puțină sare în mese,
  • respectarea dietei DASH, care este prescurtarea de la Dietary Approaches to Stop Hypertensiunea.

Tensiunea arterială: reducerea acestui condiment funcționează la fel de bine ca și medicamentele 

În cazul în care totuși aceste modificări nu au succes, oamenilor li se prescriu, de obicei, medicamente pentru a-și scădea tensiunea arterială și pentru a reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Un studiu recent, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA), și-a propus să determine impactul reducerii sodiului alimentar asupra acestor numere, în special în rândul persoanelor în vârstă, inclusiv a celor care iau deja medicamente pentru tensiunea arterială.

Cercetătorii au remarcat că această populație, în special cei care iau deja medicamente pentru tensiunea arterială, nu a fost studiată temeinic în ceea ce privește impactul sodiului alimentar.

Studiul a constatat că reducerea sodiului a fost aproape la fel de eficientă ca un medicament obișnuit pentru tensiunea arterială și, de asemenea, i-a ajutat pe cei care iau deja medicamente să-și scadă și mai mult tensiunea arterială, cel puțin pe termen scurt.

Mai mult de atât, cantitatea de sare pe care oamenii trebuie să o reducă pentru a obține aceste cifre mai mici a fost doar aproximativ o linguriță de sare – o cantitate gestionabilă.

Cum s-a desfășurat studiul

Peste 200 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani au participat la studiu, urmând:

  • o dieta obișnuită,
  • o dietă cu conținut scăzut de sodiu (500 miligrame),
  • o dietă bogată în sodiu (2.000 miligrame) timp de o săptămână fiecare.

Tensiunea arterială a fost testată după fiecare săptămână. Rezultatele au arătat că dieta cu conținut scăzut de sodiu a redus tensiunea arterială sistoliăa cu o medie de opt mmHg („milimetri de mercur”, o măsurătoare primară pentru presiunile din organism) la peste 75% dintre subiecți, o îmbunătățire semnificativă de care a beneficiat chiar și cei. pe medicamente.

Cercetătorii au concluzionat: „Datele noastre demonstrează că cel mai mare impact asupra tensiunii arteriale în comparație cu dieta obișnuită este obținut prin scăderea aportului de sodiu”.

Studiul a subliniat, de asemenea, importanța ca persoanele cu hipertensiune arterială care iau medicamente să continue să mănânce sănătos și să mențină un aport mai mic de sodiu.

Cercetătorii au observat că, odată ce un subiect a revenit la vechile obiceiuri alimentare sau a consumat o dietă mai bogată în sodiu, tensiunea arterială a crescut din nou.

Cu toate acestea, chiar dacă regimul este dificil de respectat, consilierea pacienților cu privire la reducerea aportului de sodiu ca o modalitate rapidă de a scădea tensiunea arterială merită luată în considerare, pe lângă gestionarea cu medicamente.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: