Sari la conținut

Teoria conspirației coronavirus. Top trei fake news despre Covid-19

SARS-COV-2

Teoria conspirației coronavirus. Top trei fake news despre Covid-19

Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu a realizat un studiu despre cele mai răspândite fake-news-uri despre coronavirus. Teoriile conspirației despre COVID-19 au fost desființate rând pe rând de dr. Raed Arafat și lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Teoria conspirației coronavirus. Top trei fake news despre Covid-19

1. „Vaccinul nu este necesar, pandemia s-a terminat”

Este vorba de o teorie îşi are sursa în afirmaţiile dr. Michael Yeadon, fost vicepreşedinte al companiei Pfizer. Dr. Yadon a afirmat că pandemia din Marea Britanie este la final, drept urmare un vaccin pentru combaterea COVID-19 nu mai este necesar.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat un răspuns la aceste afirmaţii. Nu direct dânsului, dar a dat un răspuns exact pe această temă şi a demontat aceste aspecte. Există un răspuns care a fost transmis de OMS, de Biroul pentru Europa”, a declarat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), conform sursei citate.

2. „Vaccinul este realizat să ne controleze prin schimbarea ADN-ului sau microcipuri”

Această teorie se răspândeşte pentru că există un deficit de informaţie. Explicaţiile ştiinţifice sunt greu de înţeles de publicul larg. Prin urmare, sunt înlocuite de informaţii mai uşor de înţeles din surse mai puţin credibile, care răspândesc informaţii false cu privire la vaccinuri.

În primul rând, ARN-ul acţionează la nivelul citoplasmei celulei şi nu la nivelul nucleului, acolo unde se află ADN-ul. Aşadar, ARN-ul nu influenţează ADN-ul. Vaccinurile care utilizează această tehnologie folosesc o secvenţă de ARN mesager, care odată introdusă în celule transmite mesajul de sintetizare a proteinei denumită „Spike”, ce se află la suprafaţa virusului SARS-CoV-2.

Identificarea în organismul uman a acestei proteine ca fiind străină declanşează un răspuns imun care este responsabil de construirea imunităţii împotriva COVID-19. Practic, ARN-ul mesager reprezintă manualul după care celulele umane învaţă să producă proteina Spike, astfel încât organismul să îşi construiască mecanismele necesare pentru a se putea apăra împotriva COVID-19 dacă va intra în contact cu virusul SARS-CoV-2.

În al doilea rând, deşi există teorii ale conspiraţiei cu privire la controlul sau monitorizarea oamenilor de către Bill Gates, China, Rusia sau Statele Unite ale Americii prin intermediul unor microcipuri aflate în vaccin nu a fost adusă nicio dovadă sau argument ştiinţific în acest sens. Mai mult, există şi fake news-uri care combină conspiraţiile despre vaccin cu cele referitoare la tehnologia 5G. Nici acestea nu au un fundament ştiinţific sau logic.

3. „Prin vaccinare se urmăreşte instituirea unei dictaturi militare sau medicale”

În primăvară, atunci când autorităţile au luat măsuri restrictive împotriva epidemiei COVID-19 s-a discutat foarte mult despre o dictatură medicală. Odată cu apariţia vaccinurilor se discută tot mai des despre o dictatură militară. Din păcate, sunt numeroase ştiri false care afirmă că vaccinurile sunt medicamente experimentale şi că efortul de vaccinare este, de fapt, o operaţiune militară.

„O parte din populație este reticentă, are nevoie de mai multe informații, își pune întrebări, are o srrie de anxietăți legate de problema vaccinurilor anti-covid. Plecând de la această realitate, toată campania de informare și comunicare trebuie să plieze pe această direcție, încât să răspundă tuturor acestor întrebări și nevoi pe care, pe bună dreptate, le are.

În Platforma Unică de Informare sunt prezentate datele reale, datele credibile, din surse europene, cele mai importante date referitoare la vaccinurile candidate, la cum se reazlizează procesul de vaccinare. Există inclusiv o rubrică, „Doza de claritate”, în care se răspunde tuturor acestor dezinformări cu care populația este, de fapt, asaltată”, a mai spus și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare anti-Covid.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel