Sari la conținut

Terapie cu apă sărată și nămoluri la staţiunea din inima Ardealului, benefică pentru tratarea a numeroase boli

sursa foto: Facebook
Terapie cu apă sărată

Aflată în vecinătatea munţilor Apuseni, stațiunea balneară Băile Turda este situată în aria de dezvoltare a unor zăcăminte masive de sare. Mai exact, stațiunea se află pe valea Arieșului, într-o regiune de dealuri, la o distanța de 4 km de orașul Turda și 30 km de municipiul Cluj – Napoca.

Începuturile tratamentului balnear la Turda datează din 1840, când doctorul Iosif Hanko pune bazele stațiunii Băile Sărate Turda, prin amenajarea lacului Roman.

Importanţa terapeutică a zăcământului de sare

Resursele turistice naturale ale stațiunii, la fel ca și factorii naturali terapeutici de care dispune, sunt în strânsă legătură cu zăcământul de sare de la Turda. Prima atestare documentară a orașului a fost făcută în anul 1705. Pe vremea romanilor, așezarea peste care a fost construită microstațiunea Turda era numită Potaisa.

Băile ce datau din epoca romanilor au fost menționate încă din Evul Mediu, funcționând până la finele secolului al XVII-lea, sub denumirea de „Ocnele de sare de la Turda”.

Ele se află lângă 15 lacuri naturale formate prin surparea tavanelor și inundarea galeriilor minelor de sare. Analizele chimice ale apei lacului Roman duc la înființarea unei societăți pe acțiuni cu profil balnear.

Noua societate a construit în jurul anului 1840, primele instalații la marginea lacului – două camere pentru băi, iar până în 1843 încă 14. În anul 1880, băile trec în proprietatea orașului, sunt plantați versanții dolinei, este construit un hotel cu 30 de camere, un restaurant, un pavilion de distracții și sunt modernizate băile calde, care dispun de 12 vane, potrivit statiunibalneare.com.

Începând cu anul 1931, primăria orașului Turda repune în valoare lacurile sărate. Astfel, lacul Roman este dragat, malurile sunt consolidate, iar stabilimentul de băi calde modernizat. Malul vestic al lacului este închis de un careu cu peste 200 de cabine, suprafața dintre laturile acestuia fiind amenajată ca plajă.

În prezent, Băile Turda sunt incluse în topul celor mai bune 10 staţiuni balneclimaterice din România, turiştii putând beneficia de împachetări cu nămol, inhalații și aerosoli, şedinţe de fitness şi kinetoterapie, electroterapie şi mai ales băi cu ape sărate.

Factorul climatic este caracterizat de un bioclimat sedativ – indiferent sau de cruțare caracteristic regiunii deluroase în care se află Stațiunea Băile Turda, temperaturi moderate, viteză redusă a vântului și este completat de microclimatul de salină.

Resurse turistice

Lacurile cu apă clorosodică și Salina Veche, pe lângă valoarea deosebită ca factori naturali de cură, sunt deosebit de atractive și din punctul de vedere al persoanelor pasionate de turism de agrement și de relaxare. Resursele turistice naturale aflate în apropierea municipiului Turda le completează pe cele ale stațiunii Băile Turda.

Rezervația naturală Cheile Turzii este situată la 13 km de stațiunea Băile Turda. Accesul din stațiune spre Cheile Turzii se face cu mijloace auto pe DN 75 Turda – Câmpeni până la ieșirea din localitatea Mihai Viteazul și apoi, la dreapta, prin satul Cheia până în apropierea intrării în defileu. Cheile Turzii se întind de-a lungul pârâului Hășdate pe o lungime de 3.5 km. Pereți înalți si abrupți, turnurile, contraforturile, platourile carstice și peșterile din defileul săpat de râul Hășdate în calcare jurasice creează un spectacol unic. În anul 1938, Cheile Turzii au dobândit statutul de rezervație naturală, iar în prezent figurează în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai importante monumente ale naturii din lume.

La numai cinci kilometri de stațiunea Băile Turda se află Cheile Turenilor. Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereții (înalți de 100-150 m) sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peșteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Valea Racilor în calcare jurasice și sunt situate între comuna Tureni și satul Copăceni, la mică distanță de drumul european E60, Cluj – Turda.

La 54 km de stațiunea Băile Turda se află stațiunea Muntele Băișorii, situată la obârşia pârâului Gera (izvor al văii Ierța), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Băişoara (jud. Cluj), la o altitudine cuprinsă între 1200 şi 1400 m. Priveliştea este largă, deschisă spre Câmpia Transilvaniei, iar în condiții de vizibilitate bună pot fi admirați munții Maramureşului, Țibleş, Rodnei, Călimani şi Făgăraş iar în condiții excepționale, chiar Tatra Înaltă.

În stațiune se ajunge pe un drum modernizat, ce se desprinde din DJ 107M în Băişoara şi urcă  10 km pe valea Ierța până în satul Muntele Băişorii, apoi încă 8 km până în stațiune. Se pot practica diverse sporturi şi jocuri, baza rămâne însă pe sporturile montane, pentru practicarea cărora există în zonă vaste posibilități, în special pentru drumeție, schi alpin, schi de tură și ciclism montan.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel