Sari la conținut

Terapie revoluţionară împotriva cancerului – pilula de doar 1 dolar

plan de combatere a cancerului
Sursă foto: PDPics/Pixabay

Cercetătorii de la mai multe universități americane lucrează la un proiect de 20 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unui tratament împotriva cancerului care să coste doar 1 dolar doza.

Echipa de specialişti va dezvolta o terapie bacteriană extrem de eficientă care să țintească mult mai precis cancerul și să facă tratamentul mai sigur, cu o singură doză ce nu va costa mai mult de 1 dolar.

Acest demers ştiinţific revoluţionar are loc în contextul în care terapiile actuale oncologice sunt destul de costisitoare, adesea inaccesibile multor pacienți în ţările sărace. În plus, anumite terapii, precum radiațiile și chimioterapia, provoacă efecte secundare dăunătoare, în timp ce altele au rezultate sub aşteptări.

Potrivit datelor Societății Americane de Cancer (Cancer Action Network), 73% dintre supraviețuitorii de cancer și pacienți sunt îngrijorați de modul în care vor plăti costul îngrijirii lor pentru cancer, iar 51% au declarat că au datorii medicale din cauza tratamentului. De exemplu, o terapie de ultimă generație împotriva cancerului poate costa și până la un milion de dolari.

medicamente și consumul de citrice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Universitățile Texas A&M și Missouri conduc în prezent un proiect pentru a dezvolta un tratament pentru cancer cu costuri reduse, care să fie sigur și controlabil. Cercetătorii au primit un grant de 20 de milioane de dolari de la Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Sănătate (ARPA-H) pentru a lupta împotriva cancerului.

Proiectul care se va desfăşura pe o perioadă de patru ani face parte din inițiativa Cancer Moonshot lansată de președintele american, Joe Biden, într-un efort de a avansa și de a crește finanțarea pentru cercetarea în domeniul cancerului.

Ce rol va avea bacteria Brucella Melitensis

12 milioane de dolari din subvenție vor merge la Texas A&M Engineering Experiment Station/Texas A&M, unde cercetătorii dezvoltă bacterii sintetice programabile pentru uciderea dirijată de imunitate în medii tumorale (SPIKE) a cancerului.

Ideea este de a proiecta bacterii care să ajute celulele T să ucidă țesutul canceros, să se distrugă singure odată ce cancerul a dispărut și să părăsească organismul în condiții de siguranță, ca deșeu uman. „SPIKE pot viza în mod specific celulele tumorale”, a declarat prof. dr.  Arum Han, de la Texas Instruments, potrivit 360medical.ro.

El a precizat că, din moment ce acestea vizează doar țesutul canceros, nu și celulele sănătoase din jur, siguranța pacientului crește exponențial.

Laboratorul lui Han dezvoltă sisteme microfluidice de mare randament care pot procesa și examina rapid bănci masive de date bazate pe terapii bacteriene, celulă cu celulă, pentru a identifica cele mai promițătoare tratamente.

O anumită bacterie cunoscută sub numele de Brucella Melitensis poate manipula micro-mediul corpului uman și poate promova imunitatea antitumorală mediată de celulele T pentru a trata cel puțin patru tipuri de cancer. Abordarea actuală presupune modificarea genetică a bacteriei pentru a salva celulele imunitare antitumorale, sporindu-le eficiența în uciderea celulelor tumorale.

Bacteria va fi modificată pentru a avea un receptor care să asigure că, odată ce cancerul a dispărut, pacientul poate lua antibiotice care vor semnala bacteriei să se auto-distrugă pentru a fi eliminată în siguranță din corpul pacientului.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: