Sari la conținut

Termenul de valabilitate al vaccinurilor a fost prelungit. Cum justifică autoritățile această decizie?

Pfizer
Sursă foto: Doctorul Zilei
A început procesul cu Pfizer

De ce s-a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer? Este una dintre cele mai frecvente întrebări despre vaccinul anti-COVID. Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, că prelungirea termenului de valabilitate al vaccinului Pfizer s-a făcut în urma studiilor de stabilitate, fiind o decizie la nivel global şi nu doar pentru România sau pentru anumite loturi care erau la risc de expirare.  Potrivit lui Gheorgiță, este probabil ca, pe măsură ce vor exista noi studii, să fie prelungită perioada de valabilitate și pentru alte vaccinuri anti-COVID.

Decizia a fost luată la nivel global, nu doar pentru România, ca urmare a analizării de către Agenția Europeană a Medicamentului a datelor oferite de companie, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare:

„La momentul în care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate pentru vaccinul de la compania Pfizer a fost de șase luni. Această perioadă de valabilitate, evident, a avut în spate un studiu de stabilitate care arată că pentru șase luni la -80 de grade, vaccinul de la Pfizer își menține toate datele de calitate.

Agenția Europeană a Medicamentului a analizat ulterior datele de stabilitate care au fost oferite de companie și s-a decis prelungirea perioadei de valabilitate cu încă 3 luni. În momentul de față, perioada de valabilitate pentru toate vaccinurile Pfizer este extinsă la 9 luni și este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României și nu doar anumitor loturi și nu este o decizie temporară, este o decizie definitivă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a precizat că o astfel de măsură ar putea fi aplicată și în cazul altor vaccinuri:

„Este foarte probabil ca pe măsură ce sunt acumulate noi date de stabilitate, termenul de valabilitate să se prelungească și în viitor pentru produsele stocate la o temperatură ultrajoasă. De asemenea, aceeași perioadă de stabilitate a fost prelungită și pentru vaccinul Johnson & Johnson când recent a fost extinsă perioadă de la 3 luni la 4,5 luni la 2-8 grade”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă a mai fost întrebat dacă are un mesaj pentru românii care anunţă pe reţele de socializare că medicii lor de familie îi sfătuiesc să nu se vaccineze împotriva COVID.

  „Sunt situaţii de acest gen, le cunosc şi eu, le cunoaştem cu toţii, trebuie în schimb să înţelegem că aceste situaţii sunt foarte rare, ele nu reprezintă regula din punct de vedere al recomandărilor medicale şi al comportamentului personalului medical faţă de vaccinare. Acele persoane totuşi trebuie să înţeleagă că atâta timp cât de la nivel central majoritatea doctorilor, cea mai mare majoritate, recomandă ferm vaccinarea pentru că doar în felul acesta reducem riscul să ajungem la spital şi să pierdem lupta cu această boală, cred că trebuie să mai ceară o altă părere, să nu ne limităm doar o singură părere atunci când avem dubii că într-adevăr nu am primit o recomandare corectă. Sunt persoane care având în vedere că au foarte multe boli, evident, că sunt poate un pic mai precaute, mai reţinute în a se vaccina, dar mesajul este că tocmai acele persoane au cea mai mare nevoie de vaccinare pentru că sunt prin condiţiile pe care le au la risc să dezvolte o formă gravă de boală şi să ajungă la spital”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: