Sari la conținut

Test care poate dezvălui riscul de atac de cord în cinci minute. Poate fi făcut ușor acasă

atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Test pentru atacul de cord ușor de făcut acasă

Test pentru atacul de cord de făcut acasă. Cercetătorii suedezi au dezvoltat un test la domiciliu care identifică cu exactitate riscul mare de atac de cord, comparabil cu metodele tradiționale.

Cercetătorii suedezi au creat un test acasă rapid și ușor pentru a identifica riscul mare de atac de cord. Un studiu a constatat că acest test este la fel de precis ca testele tradiționale de sânge și măsurătorile tensiunii arteriale.

Studiul, publicat în Journal of the American Heart Association, a folosit date din studiul populațional SAPIS, cu sediul la Universitatea din Göteborg, și a arătat că testul la domiciliu poate identifica aproape două treimi dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani care suferă de boli coronariene semnificative. ateroscleroza, un factor de risc major pentru boli de inima.

Test pentru atacul de cord ușor de făcut acasă

Testul de acasă include 14 întrebări și durează cinci până la opt minute. Este vorba de întrebări despre factori precum vârsta, sexul, greutatea, circumferința taliei, fumatul, hipertensiunea arterială, grăsimile crescute în sânge, diabetul și antecedentele familiale de boli cardiovasculare.

Folosind un algoritm special, testul poate detecta 65% dintre indivizii cu cel mai mare risc de boli cardiovasculare.

„Rezultatele arată că testul nostru de acasă este la fel de precis ca o examinare clinică folosind teste de sânge și măsurători ale tensiunii arteriale. Realizarea acestui test disponibil pe scară largă în asistența medicală poate salva vieți și poate preveni suferința prin identificarea celor cu risc crescut de atac de cord sau care sunt în prezent subtratate”, a spus conducătorul studiului, profesorul Goran Bergstrom.

Studiul se bazează pe date de la 25.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50-64 de ani, incluse în SCAPIS. Participanților li s-au examinat arterele coronare folosind tomografie computerizată (CT) pentru a evalua gradul de ateroscleroză (acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe în și pe pereții arterelor).

Comparând imaginile inimii cu chestionarele completate, cercetătorii au identificat factori cheie legați de ateroscleroză. Ei efectuează acum studii suplimentare în Suedia și Statele Unite pentru a evalua testul în diferite grupuri.

Un test care poate oferi avertismente timpurii ar salva multe vieți și ar preveni o mulțime de suferințe.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel