duminică, ianuarie 23, 2022

La fel ca in majoritatea cancerelor, mutatiile genetice joaca un rol important in determinarea riscurilor de aparitie, dar si de evolutie a bolii. Aceste mutatii pot fi mostenite de la parinti sau pot fi dobandite pe parcursul vietii.

10% – 15% din cazurile de cancer ovarian apar în contextul unei predispoziţii genetice, având legatură de cele mai multe ori cu mutaţia genelor BRCA1 sau BRCA2.

Te-ar mai interesa: SFÂȘIETOR. Ultima dorință a unui tânăr de 19 ani c...

Mutatiile genelor BRCA1 si BRCA2 se pot testa atat preventiv (in cazul pacientilor cu antecedente familiale) cat si dupa un diagnostic de cancer mamar sau ovarian, pentru a evalua atat riscurile de recidiva si prognosticul general, cat si pentru a decide terapia cea mai potrivita (existand terapii tintite pentru pacientii cu astfel de mutatii). Nu este de neglijat nici evaluarea riscului la care sunt expusi alti membri ai familiei, pentru a putea lua masuri preventive de screening si chiar interventie.

În cazul unei paciente cu cancer ovarian, ghidurile de practica medicala recomanda testarea mutaţiilor genelor BRCA1 si BRCA2 cu precadere în urmatoarele situaţii :

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru dă cărțile pe față: de ce înșeală fe...

 1. Istoric familial cunoscut de mutaţie patogenă BRCA1 si BRCA2
 2. ≥3 cazuri de cancer mamar şi/sau ovarian, cel puţin 1 diagnosticat sub 50 ani
 3. Două cazuri de cancer mamar diagnosticate sub 40 ani
 4. Istoric personal / familial de combinaţii între diferite tipuri de cancer:
 5. cancer mamar la bărbat, cancer ovarian epitelial, cancer mamar cu debut la vârstă tânară, cancer pancreatic sau cancer de prostată agresiv.
 6. Cancer mamar bilateral cu debut la vârstă tânără
 7. Cancer mamar şi ovarian la aceeaşi pacientă
 8. Cancer mamar triplu negativ

Procesul de testare a mutatiilor BRCA

Sunt disponibile teste genetice pentru depistarea mutațiilor BRCA1 și BRCA2. Pentru efectuarea acestor teste este necesară recoltarea unei probe de sânge, posibil si a unei biopsii din tumora, iar înainte și după efectuarea testului este posibila consilierea genetică (la solicitarea pacientei). Testul este recomandat de către un medic oncolog, iar rezultatele vor fi trimise înapoi medicului cat și pacientului. Pasii recomandati pentru intregul proces sunt cei de mai jos:

Te-ar mai interesa: Omicron, gripă, alergii: cum poți face diferența d...

Testarea mutatiilor BRCA se poate face in orice moment al evolutiei bolii, chiar daca pacienta urmeaza un tratament.

Interpretarea rezultatelor testelor

Rezultatele obținute în urma efectuării testului trebuie să fie interpretate în contextul mutației particulare identificate și al antecedentelor pacientului.

Nu toate variantele sunt patogene, insa in cazul în care este găsită o mutație patogena, nu este neaparat o veste proasta.

Te-ar mai interesa: Avertisment privind suplimentele: Trei pastile car...

Studiile arata ca acestea sunt mai frecvente la pacientele cu tumori ovariene recurente, sensibile la medicamentele pe bază de platină (38%) comparativ cu pacientele cu tumori ovariene rezistente la medicamentele pe bază de platină (17%)5.  Intervalele fără recidivă sunt mai lungi6 pentru pacientele cu mutatii BRCA, iar prognosticul este in general mai bun2,7,8, cu o rata de supravieţuire globală crescută6-9 datorita raspunsului mai bun atat la tratamentele de prima linie (medicamentele pe baza de platina), cat si la tratamentele care tintesc celulele cu aceste mutatii.

Te-ar mai interesa: STUDIU: Infecțiile ușoare cu COVID-19 pot duce la ...

In cazul in care s-a identificat o mutatie germinala (mostenita) la o pacienta cu cancer ovarian, se poate verifica printr-un test suplimentar, solicitat la cerere, daca aceasta mutatie a fost transmisa sau nu descendentilor.

Cunoaşterea statusului BRCA este asadar importantă pentru evaluarea riscurilor, atat pentru pacienta cat si pentru familia sa, dar si pentru a ghida deciziile terapeutice.

Cum va puteti testa?

În Romania există mai multe laboratoare care fac testări genetice pentru depistarea mutatiilor BRCA. Pacientele care au fost deja diagnosticate cu un cancer ovarian pot primi un voucher de testare gratuită de la medicul oncolog curant.

Decizia de testare pentru mutatia BRCA o veti lua impreuna cu medicul oncolog.

Referinte

 1. Balmana J et al. BRCA in breast cancer:ESMO Clinical Practice Guidelines, Annals of Oncology 22(Supplement6):vi31-vi34,2011doi:10.1093/annonc/mdr373.
 2. Haute Autorité de Santé. Guide Affection Longue Durée. Tumeur maligne, affection maligne du tissu lymphatique ou hématopoïétique – Cancer de l’ovaire. Janvier 2010. www.has-sante.fr.
 3. Walsh T et al. Mutations in 12 genes for inherited ovarian, fallopian tube, and peritoneal carcinoma identified by massively parallel sequencing. Proc Natl Acad Sci U S A. 2011;108(44):18032-7.
 4. Alsop K et al. BRCA Mutation Frequency and Patterns of Treatment Response in BRCA Mutation–Positive Women With Ovarian Cancer: A Report From the Australian Ovarian Cancer Study Group – Journal of Clinical Oncology, VOLUME 30, NUMBER 21, JULY20 /2012.
 5. Dann RB, DeLoia JA, Timms KM, et al. BRCA1/2 mutations and expression: response to platinum chemotherapy in patients with advanced stage epithelial ovarian cancer. Gynecol Oncol 2012;125:677–682.
 6. Tan DS et al. “BRCAness” syndrome in ovarian cancer: a case-control study describing the clinical features and outcome of patients with epithelial ovarian cancer associated with BRCA1 and BRCA2 mutations. J Clin Oncol. 2008;26(34):5530-6.
 7. Girolimetti G et al. BRCA-associated ovarian cancer: from molecular genetics to risk management. Biomed Res Int. 2014;2014:787143.
 8. Sun C et al. The role of BRCA status on the prognosis of patients with epithelial ovarian cancer: a systematic review of the literature with a meta-analysis. PLoS One 2014;9(5):e95285.
 9. Kemp Z, Ledermann J. Update on first-line treatment of advanced ovarian carcinoma. Int J Womens Health. 2013;5:45-51.

RO-3482/11.18

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private