Sari la conținut

Testele de sânge precoce pot prezice moartea și dizabilitățile severe. Iată cum

Testele de sânge precoce pot prezice moartea și dizabilitățile severe. Iată cum.

Un studiu refcent a arătat că testele de sânge efectuate în ziua unei leziuni cerebrale traumatice (TBI) pot prezice pacienții care sunt susceptibili de a muri sau de a supraviețui cu dizabilități severe, permițând medicilor să ia decizii mai devreme cu privire la un posibil tratament al TBI.

Testele de sânge precoce pot prezice moartea și dizabilitățile severe. Iată cum

Cercetătorii de la Michigan Medicine, Universitatea din California, San Francisco și Universitatea din Pennsylvania au analizat testele de sânge în ziua accidentului la aproape 1.700 de pacienți cu TBI.

Rezultatele publicate în The Lancet Neurology dezvăluie că valori mai mari ale a doi biomarkeri proteici, GFAP și UCH-L1, sunt asociate cu moartea și rănirea gravă.

Acesta este primul studiu care examinează asocierea dintre nivelurile de biomarkeri ale acestor două proteine ​​și mortalitatea de orice cauză în urma TBI, spune primul autor Frederick Korley, MD, Ph.D., profesor asociat de medicină de urgență la Universitatea din Michigan Medical School.

„Predicția timpurie și precisă a rezultatelor TBI îi va ajuta pe clinicieni să evalueze cât de gravă este o leziune cerebrală și să informeze cum să-i consilieze cel mai bine pe membrii familiei cu privire la îngrijirea celor dragi cu leziuni cerebrale și la ce să se aștepte în ceea ce privește recuperarea lor”, a spus Korley, potrivit The Brighter Side.

„De asemenea, îi va ajuta pe cercetători să vizeze mai precis terapiile promițătoare pentru TBI către pacienții potriviți cu TBI.”

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a autorizat utilizarea GFAP și UCH-L1 în 2018 pentru a-i ajuta pe clinicieni să decidă dacă vor comanda scanări CT pentru leziuni cerebrale traumatice ușoare.

Cercetătorii au măsurat proteinele folosind două dispozitive de la Abbott Laboratories, i-STAT Alinity și ARCHITECT. Rezultatele au fost comparate cu evaluările făcute la șase luni după vătămare folosind Glasgow Outcome Scale-Extended, un sistem care gradează starea funcțională a pacienților cu TBI.

Aceste teste de sânge sunt atât diagnostice, cât și prognostice

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu cei cu valori GFAP în percentila 20 de jos, cei cu valori GFAP în percentila 20 de sus au avut un risc de deces de 23 de ori mai mare în următoarele șase luni.

În mod similar, în comparație cu cei cu valorile UCH-L1 în percentila 20 de jos, cei cu valorile UCH-L1 în percentila 20 de sus au avut un risc de deces de 63 de ori mai mare în următoarele 6 luni.

„Îngrijirea modernă a traumei poate duce la rezultate bune în ceea ce am crezut cândva că sunt leziuni care nu pot supraviețui”, a spus co-autorul principal Geoffrey Manley, MD, Ph.D., profesor și vicepreședinte de neurochirurgie la UCSF.

„Aceste teste de sânge sunt atât diagnostice, cât și prognostice, precum și ușor de administrat, sigure și ieftine.”

În timp ce metoda este promițătoare pentru determinarea rezultatelor slabe în TBI moderat și sever, cercetătorii spun că trebuie făcut mai mult pentru a examina rolul ei în cazurile ușoare.

„Ca un pas următor, echipa TRACK-TBI plănuiește un studiu clinic care va examina eficacitatea agenților terapeutici promițători care pot ajuta pacienții cu leziuni cerebrale traumatice să se recupereze rapid”, a spus Korley.

„Ca parte a acestui studiu clinic, acești biomarkeri vor fi utilizați ca metodă obiectivă pentru selectarea pacienților potriviți pentru a se înscrie în acest studiu. De asemenea, vom folosi acești biomarkeri pentru a monitoriza răspunsul individual al pacientului la aceste terapii promițătoare.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel