Testul care arată dacă vei face cancer de prostată

Experții de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra spun că și bărbaților li se vor putea face teste genetice pentru determinarea riscului de cancer de prostată, asemănătoarea cu cele folosite în cazul femeilor pentru screeningul cancerului de sân.

Aceștia au observat că 14 de mutații diferite pot creste foart mult riscul de cancer de prostată agresiv.
Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați, în multe țări și doar în Marea Britanie, mai mult de 40.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an.

Te-ar mai interesa: Anunț de ultimă oră despre tratamentul Pavloxid de...

Cercetătorii au luat probe de sânge de la 191 de bărbați cu cancer de prostată și de cel puțin trei rude cu aceeași boală.

Fiecare a fost testat pentru decoperirea mutațiilor riscante – inclusiv genele BRCA, care sunt implicate în apariția cancerului de sân și ovarian.

Rezultatele, publicate în British Journal of Cancer, arată că 7 % dintre bărbați au avut una dintre cele 14 mutatii periculoase.

Odată cu descoperirea acestor profiluri genetice, există speranţa că bărbaţii ar putea beneficia de teste pentru detectarea mutaţiilor genetice în acelaşi mod ca femeile, care au la dispoziţie teste de screening pentru detectarea cancerului la sân – ceea ce ar însemna o revoluţie pentru diagnosticarea şi tratamentul cancerului de prostată.

Te-ar mai interesa: Care este vârsta ideală de apariție a menopauzei? ...

“Am demonstrat că testarea mutaţiilor cunoscute care produc cancer ar putea oferi indicii despre pacienţii care sunt expuşi unei forme mai agresive de cancer. Dispunem deja de dotarea tehnică pentru a detecta simultan mutaţii multiple, iar ceea ce mai rămâne de făcut este să aprofundăm cercetările pentru a arăta că identificarea mutaţiilor periculoase poate salva vieţi”, a declarat profesorul Ros Eeles, de la Institutul de cercetare a cancerului (ICR) din Londra şi de la Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Te-ar mai interesa: Planta care poate „reduce semnificativ” zahărul di...

Femeile cu un istoric familial puternic de cancer la sân pot fi testate în prezent pentru mutaţiile genetice BRCA1 şi BRCA2, care cresc considerabil riscul de îmbolnăvire.

În cazul cancerului de prostată, lucrurile sunt complicate însă de faptul că boala pare să fie provocată de mult mai multe mutaţii genetice.

Cercetătorii de la ICR au descoperit 14 mutaţii genetice care împiedică funcţionarea corectă a opt gene ce repară ADN-ul. Bărbaţii care prezintă oricare dintre aceste mutaţii aveau un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de o formă invazivă de cancer, care se răspândeşte în tot corpul, şi de a muri din cauza acestei boli.

Te-ar mai interesa: O tânără a murit la doar 25 de ani după ce a luat ...