duminică, iunie 26, 2022

Cancerul de prostata apare la nivelul prostatei, o mica glanda, de dimensiunea unei nuci, situata sub vezica urinara si anterior de rect. Strabatuta de uretra masculina, produce lichidul seminal care hraneste si transporta sperma. Prostata sprijina, deci, activitatea de reproducere masculina.

Cancerul de prostata este cea mai frecventa afectiune maligna in randul barbatilor si este a doua cauza de deces prin cancer la barbati, dupa cancerul de plamani. De obicei, afectiunea se dezvolta foarte lent si afecteaza in special barbatii mai in varsta.

Te-ar mai interesa: Mesajul lui Arsenie Boca pentru credincioși: „Când...

In Europa, un barbat din zece va face cancer de prostata la un moment dat in viata. Desi unele tipuri de cancer de prostata evolueaza lent si necesita manevre terapeutice minime, alte tipuri par sa fie destul de agresive si se raspandesc rapid la distanta.

Urologul Cristian Surcel ne explică pe larg ce înseamnă cancerul de prostată și la ce semne și simptome trebuie să fim atenți.

„De cele mai multe ori se confundă simptomele, pentru că toate patologiile aparatului urinar inferior se manifestă la fel din punct de vedere clinic, indiferent că suferim de cancer de prostată, tumoră vezicală sau adenom de prostată.

Te-ar mai interesa: Să fie vorba de un semn divin? Șeful Bisericii Ort...

Simptomele care anunţă un cancer de prostată

Toți pacienții prezintă aceeași simptomatologie și e ușor să dea vina pe altă patologie mai ușoară ca să o neglijeze pe cea gravă”, a spus medicul Cristian Surcel.

„Ori de câte ori apare urinarea deasă sau trezirea noaptea pentru urinare fără jet, atunci pacientul ar trebui să meargă de urgență la medic. Aceste simptome apar destul de insidios, de aceea pacientul trebuie să fie vigilent și să înțeleagă că oricare dintre simptome poate să ascundă o patologie gravă”, a mai precizat medicul.

Te-ar mai interesa: Rețetă antistres. Profesorul Vlad Ciurea: Să facem...

Prevenția cancerului de prostată

„Sunt foarte multe studii internaționale care spun că există anumite moduri prin care poți să schimbi stilul de viață, însă toate acestea sunt studii care nu sunt dovedite științific şi care să demonstreze că ar avea un impact asupra cancerului de prostată.

Majoritatea bărbaților dezvoltă leziuni microscopice de cancer de prostată de la o vârstă foarte timpurie și aș recomanda în această patologie explozivă, un consult urologic.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: Foarte important! Carnea e prietena ...

În toată patologia oncologică, am observat că dacă renunți la ceva, există riscul să dezvolți alt tip de cancer. Așa se întâmplă la cancerul de colon cu cel gastric sau cancerul de prostată, cu cel de vezică urinară.

Testul simplu care arată bărbaţilor dacă au sau nu cancer de prostată

De aceea este important să mergem pe educație medicală, pe consulturi periodice, mai ales la bărbații care au un istoric în familie de cancer de prostată”, a explicat medicul.

Te-ar mai interesa: Drama Mirelei Vaida. A trecut prin momente cumplit...

„Evaluarea PSA (Antigen specific prostatei – n.r.) se realizează pentru a vedea dacă pacientul are sau nu risc de cancer de prostată. Este o recoltare exact cum ar fi să se recolteze o banală glicemie. Se face o recoltare de sânge peste care se dozează un marker. Acest marker a revoluționat evoluția diagnosticării și tratării cancerului de prostată.

Acum, la nivel european și internațional, se consideră că un prag de 3 este un prag față de care trebuie să ne îngrijorăm. În general, recomand un program de screening și pentru cei care au antecedente. Pentru ceilalți, se recomandă screeningul peste vârsta de 45 de ani.

Dr. Surcel: „Screeningul, recomandat la bărbaţii peste 45 de ani”

„Consider esențial un diagnostic de cancer într-o perioadă în care poți să-l vindeci, într-un studiu incipient, un stadiu localizat. Dacă reușești acest lucru, sigur pacientul se va vindeca până la urmă de această patologie, printr-un tratament activ, chirurgical.

După îndepărtarea cancerului de prostată, bărbații duc un stil de viață normal. În general, acest tip de tratament standardizat cu rezultate, pot exista unele sechele, dar într-un mod redus.

Cancerul de prostată poate reapărea, dacă este un cancer local avansat sau dacă a prins ganglionii”, mai spune medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private