Sari la conținut

Ți se întâmplă să te trezești noapte de noapte la 3? Iată motivul din spatele acestor treziri

dimineața
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
La ce oră este normal să te culci ?

Nu ești singura persoană care se trezește la 3 dimineața. În special, trezirea de la 3 dimineața îngreunează procesul de adormire. Recunoașteți scena? Te trezești în miezul nopții și te răsucești pentru a-ți verifica telefonul, dar nu prea mai este nevoie. Știi deja că e 3 dimineața.

Majoritatea oamenilor se trezesc de mai multe ori în timpul nopții. Acest lucru este adesea însoțit de schimbarea poziției corpului. Aceste treziri nocturne coincid de obicei cu tranzițiile de la o etapă de somn la alta și sunt atât de scurte, încât adesea nu le amintim dimineața.

„Adultul mediu se trezește de șapte până la 15 ori în fiecare noapte, iar acest lucru este normal”, spune Michael Perlis, directorul Programului de Medicină Comportamentală a Somnului de la Școala de Medicină Perelman a Universității din Pennsylvania. „Dar trezirea de la 3 dimineața este una care ne poate scoate dintr-un somn profund și ne poate îngreuna procesul de ațipire”.

Explicația istorică

Motivul acestei treziri de la 3 dimineața poate fi urmărit dinainte de Revoluția Industrială, când oamenii din Europa și America de Nord și-au împărțit somnul în două segmente: primul somn și al doilea somn. Datorită apariției luminii artificiale, oamenii au putut să lucreze (și să se joace) mult mai târziu în seară. Acest lucru însemna că ora de culcare era amânată din ce în ce mai târziu, perturbându-ne ritmurile circadiene și reordonându-ne simțul timpului.

În această nouă eră capitalistă, somnul a devenit ceva de care avem nevoie pentru a-ți face treaba și a fost grupat într-un singur interval de somn, mai degrabă decât cele două cu care eram obișnuiți.

Te trezești la 3 dimineața pentru că acesta este momentul în care treci de la un somn profund la un somn mai ușor. Dacă vă culcați la ora 23:00, până la trei dimineața nu mai aveți un somn profund și treceți la perioade mai lungi de somn mai ușor, cunoscut sub numele de REM. Creierul tău este mai activ în stadiul REM, așa că este mai probabil să te trezești.

În lumea religiei și a spiritualității, trezirea de la 3 dimineața are o mare semnificație. Wayne Dwyer, care a fost un renumit autor american de auto-ajutor a cărui primă carte s-a vândut în 100 de milioane de exemplare, a îndemnat oamenii să îmbrățișeze momentul de trezire de la ora 3 dimineața.

„Pune-ți picioarele pe podea, ridică-te din pat, simți briza dimineții și ascultă-ți gândurile interioare”, a spus el.

Restricția somnului

Dacă te lupți cu trezirea de la 3 dimineața, poți beneficia de metoda de restricție a somnului. Este perfect normal să experimentezi acest model de trezire, așa că încearcă să-l recunoști și așteaptă să vină din nou somnul. Dacă nu, nu trebuie să stai doar acolo, simțindu-te anxios. Ridică-te și citește sau ascultă muzică și încearcă să dormi din nou când te simți somnoros.

Igiena somnului

Practicarea a ceea ce este cunoscută sub numele de „igiena somnului” îți poate crește semnificativ șansele de a avea un somn bun. Practicile de igienă a somnului includ:

  • Evitați alimentele picante sau care vă îngreunează stomacul înainte de culcare. Gata cu curry-ul târziu sau petrecerile cu înghețată – acestea pot declanșa indigestie și arsuri la stomac, care sunt incomode și vă pot trezi.
  • Evitați stimulente precum cofeina și nicotina după-amiaza și seara.
  • Evitarea alcoolului. Chiar dacă un pahar de vin te poate ajuta să adormi rapid, îți poate perturba somnul în a doua parte a nopții, pe măsură ce organismul începe să proceseze alcoolul.
  • Exerciții. Doar 10 minute de exerciții aerobice pe zi vă pot îmbunătăți drastic calitatea somnului. Încercați să mergeți la sala mai devreme în timpul zilei, deoarece exercițiile fizice pot crește energia după antrenament.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel