sâmbătă, iulie 31, 2021

Tiroida simptome. Tiroida este o glandă în formă de fluture, localizată în partea anterioara a gâtului. Aceasta produce hormoni care controlează viteza metabolismului.

Tulburările glandei tiroide pot

încetini sau revitaliza metabolismul prin inhibarea producţiei de hormoni tiroidieni. Când nivelul hormonilor este prea mic sau prea mare, este posibil să apară o gamă largă de simptome.

1. Oboseală

Un deficit al funcţiei tiroidiene – hipotiroidia – poate duce la scăderea hormonilor tiroidieni, ceea ce atrage dupa sine o “lenevire” a întregului metabolism, a funcţiei majorităţii organelor din corp, inclusiv a creierului. Pacientul resimte o obosealaă inexplicabila, îi este dificil chiar să se ridice pentru a-şi lua o cană cu apă, activităţile fizice devin dificile etc.

Tiroida dă

simptome când nu funcționează corect

2. Creșterea sau scăderea bruscă în greutate

Unul dintre cele mai comune simptome care sugereaza o problema a glandei tiroide este schimbarea brusca a greutatii. Cresterea in greutate indica un nivel scazut al hormonilor glandei tiroide, ceea ce se numeste hipotiroidism. La polul opus, daca tiroida produce mai multi hormoni decat are nevoie corpul se va observa o scadere brusca din greutate, ceea ce se numeste hipertiroidism.

3. Schimbarea stării de spirit

Tulburarile glandei tiroide au un impact foarte mare asupra nivelului de energie si a starii

de spirit.  Hipotiroidismul ne face sa ne simtitm obositi, lenti si deprimati. Hipertiroidismul poate cauza anxietate, probleme de somn, neliniste, si iritabilitate.

4. Probleme intime

Tiroida influențează și funcția intimă. Așa că, dacă observi că ai un libidou scăzut, sau probleme cu menstruația, e posibil să fie de vină dezechilibrul hormonilor tiroidieni.

5. Durere

Durerile de mușchi sau de articulații fără o altă cauză (precum artrita), ar putea fi un semn că tiroida nu funcționează corect.

Modificări pe care să nu le ignorați

6. Modificări ale temperaturii corpului

Tulburările glandei tiroide pot afecta abilitatea de a regla temperatura corpului. Persoanelor care suferă de hipotiroidism le va fi mai frig decât în mod normal. Hipertiroidismul are efectul opus, cauzând transpiraţia excesivă.

7. Probleme cu părul și unghiile

Caderea parului este un alt semn ca hormonii glandei tiroide pot fi dezechilibrati. Atat hipotiroidismul, cat si hipertiroidismul pot cauza caderea parului. De cele mai multe ori, parul creste la loc in momentul in care problema glandei este tratata. Hipotiroidismul poate avea si alte simptome precum: pielea uscata si unghiile

fragile, amorteala sau furnicaturile in maini, constipatie sau menstruatia anormala.

8. Constipație

Când nivelul hormonilor tiroidieni scade, toate procesele corpului sunt încetinite, inclusiv digestia.

9. Probleme cognitive

Nivelul hormonilor tiroidieni influențează și capacitățile cognitive, inclusiv concentrarea și memoria.

10. Schimbarea vocii

Dacă vocea se modifică, în special prin îngroşarea timbrului vocal, foarte probabil este vorba de o hipotiroidie. De asemenea subţierea vocii, uşor de observat mai ales în cazul unui bărbat, poate sugera tot o patologie tiroidiană – hipertiroidie – dar şi altă boală endocrină sau locală, la nivelul laringelui.

 

Ultimele stiri

Parteneri