Sari la conținut

Top 11 cauze ale inflamației. Prevină-le la timp! Inflamația poate cauza dureri articulare, creștere în greutate, boli de inimă, Alzheimer și cancer.

Milioane de oameni sunt afectați de inflamația cronică, dar nici măcar nu știu asta. Inflamația este o parte naturală și sănătoasă a răspunsului imunitar al organismului, dar dacă nu este controlată, poate cauza multe probleme precum dureri articulare, creștere în greutate, boli de inimă, Alzheimer și cancer. Deci, ce cauzează acest tip de inflamație în primul rând?

Numărul 11. Obezitatea.

Obezitatea este adesea asociată cu inflamația cronică de grad scăzut. Când celulele adipoase se extind, te îngrași și corpul tău este într-o stare constantă de umflare. Acest stres suplimentar nu este bun pentru corpul tău, așa că celulele albe din sânge se grăbesc să ajute.

Obezitate

Din păcate, dacă nu slăbești suficient de repede, celulele sănătoase nu mai răspund la hormonul insulină care reglează glicemia.

Aceasta este o afecțiune numită rezistență la insulină.

Corpul tău poate avea atunci o problemă mai periculoasă: diabetul. Celulele albe din sânge care au fost acolo pentru a vă ajuta să intrați acum în fluxul sanguin și să înceapă să vă afecteze ficatul.

Numărul 10. Stresul și anxietatea.

Uneori, când se întâmplă ceva rău, poate provoca mult stres și anxietate. Acest lucru declanșează adesea transpirații nocturne sau un atac de panică, deoarece corpul tău eliberează cortizol.

Cortizolul este un hormon care face ca vasele de sânge să se lărgească atunci când este percepută o amenințare. Când ești stresat, acest hormon poate provoca inflamații, chiar dacă nu simțim nicio durere fizică. Creierul tău vede schimbarea emoțiilor ca pe o amenințare, iar apoi inflamația este creată ca o măsură suplimentară de protecție.

Excesul de cortizol crește riscul de a face o infecție. Este mai probabil să vă îmbolnăviți atunci când sunteți stresat decât atunci când vă simțiți sănătos din punct de vedere mental.

Numărul 8. Dietă slabă.

O dietă proastă este o cauză majoră a inflamației. Aceasta include lucruri precum carbohidrații rafinați, făina albă, alimentele procesate și nivelurile ridicate de zahăr. Aceste alimente pot determina sistemul imunitar să intre în exces, ceea ce duce la inflamație.

O dietă echilibrată care include o mulțime de fructe, legume, nuci, ulei de măsline și pește poate ajuta la menținerea inflamației sub control. Pe scurt, sări peste mâncarea nedorită și alegeți mai multe tarife întregi, neprocesate.

Numărul 7. Lipsa somnului.

Persoanele care au insomnie au mai multe citokine în corpul lor. Aceasta înseamnă că sistemul lor imunitar lucrează mai mult decât oamenii fără insomnie. Corpul are nevoie de somn pentru a se regenera, iar sistemul imunitar trebuie să se calmeze. Faptul că nu obțineți suficient somn reparator poate promova inflamația, ceea ce este rău pentru persoanele cu tulburări autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă.

Numărul 6. Alergiile alimentare.

Alergiile alimentare sunt o altă cauză comună a inflamației. Când cineva are o alergie alimentară, sistemul său imunitar reacționează la un anumit aliment ca și cum ar fi un invadator străin.

Acest lucru poate duce la inflamație în intestin și în alte părți ale corpului.

Alergenii alimentari comuni includ lactatele, ouăle, alunele, nucile, soia și grâul. Unii oameni sunt sensibili la alimente, dar nu au o alergie adevărată. De exemplu, persoanele cu boala celiaca se imbolnavesc atunci cand mananca gluten. Aceasta nu este o adevărată alergie alimentară, dar organismul lor reacționează în mod similar.

Numărul 5. Dezechilibru hormonal.

Inflamația cronică poate rezulta dintr-un dezechilibru al hormonilor, cum ar fi estrogenul, progesteronul și testosteronul. Când acești hormoni sunt dezechilibrati, nivelurile de cortizol pot crește. Cortizolul este un hormon care ajută la menținerea echilibrului sistemului imunitar și la controlul inflamației. Inflamația cronică poate afecta femeile care trec prin menopauză, provocând simptome precum acneea la adulți și osteoporoza. Studiile sugerează că inflamația crește odată cu vârsta.

Numărul 4. Fibre sintetice.

Fibrele sintetice sunt o altă cauză comună a inflamației. Acestea sunt fibrele artificiale care sunt folosite în lucruri precum îmbrăcăminte și mobilier. Unele persoane cu piele sensibilă pot descoperi că fibrele problematice pot provoca erupții cutanate, greață și mâncărime. În cazuri mai severe, fibrele pot duce și la probleme pulmonare din cauza inflamației pe care o provoacă.

Numărul 3. Produse chimice.

Sunteți expus la multe substanțe chimice în viața de zi cu zi, cum ar fi odorizante, adezivi, cosmetice și produse de curățare. Ele pot proveni și din lucruri precum cleiuri, metale grele și pesticide.

Inflamația poate fi cauzată de iritanții din aer pe care îi inspirăm la locul de muncă. Aceste substanțe chimice se vor răspândi și mai repede dacă sistemul de aer condiționat din casa sau locul de muncă nu este curat.

Numărul 2. Alcoolul excesiv.

Consumul a peste o băutură pe zi vă poate afecta memoria, raționamentul și dinții. De asemenea, poate duce la gastrită, anemie și malnutriție. Consumul de alcool și fumatul de tutun este și mai rău pentru tine. Această combinație poate duce la esofagită sau la inflamarea tubului care transportă alimentele de la gură la stomac.

Numărul 1. Alimentele declanșatoare.

Cele mai importante alimente declanșatoare care pot provoca inflamații sunt zahărul, carbohidrații rafinați, alimentele procesate, prăjelile, alcoolul și îndulcitorii artificiali. Unele cercetări sugerează că produsele bogate în acid linoleic pot provoca o reacție inflamatorie. Aceasta include uleiurile de șofrăn, porumb, soia și floarea soarelui. În schimb, sursele de carbohidrați sănătoase, bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele, pot ajuta la reducerea inflamației.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel