Sari la conținut

TOP 5 alimente cu puternice efecte anti-cancer. Abundă în antioxidanţi care previn apariţia tumorilor

leguma care reduce colesterolul din sange
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro

Numărul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani diagnosticate cu cancer a crescut la nivel mondial în ultimii 30 de ani, potrivit unui amplu studiu, iar cauzele creşterii nu sunt pe deplin cunoscute.

Cazurile de cancer în rândul persoanelor cu vârste între 14 şi 49 de ani au crescut cu aproape 80%, de la 1,82 milioane la 3,26 milioane, între 1990 şi 2019, potrivit studiului publicat în revista britanică BMJ Oncology.

În timp ce experţii avertizează că o parte din această creştere se explică prin creşterea demografică, cercetările anterioare au observat diagnostice de cancer din ce în ce mai frecvente în rândul celor sub 50 de ani.

Numeroase cercetări au demonstrat de-a lungul anilor ca o serie de factori alimentari pot fi implicați în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

Consumaţi alimente de origine vegetală bogate în fibre

Însă există şi veşti bune! Unele alimente, cum ar fi usturoiul, rodia, rosiile, morcovii, au puternice efecte anti-cancer, adica pot reduce semnificativ riscul apariției tumorilor. Potrivit specialiştilor, o dietă echilibrată, care să conţină cât mai multe alimente de origine vegetală bogate în fibre vă poate reduce riscul de a dezvolta cancer.

Sursă foto: Getty Images

Astfel, un aport echilibrat de proteine, carbohidrați, lipide, vitamine și minerale reprezintă o strategie esențială de prevenire a cancerului. De aceea, este indicat consumul de alimente cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Rolul antioxidanților este de a preveni radicalii liberi să atace celulele și să le facă sa devină canceroase, potrivit bzi.ro.

Cei mai cunoscuți antioxidanți sunt beta-carotenul, vitaminele C și E, zincul. Dar există mulți alții, de exemplu compușii fenolici ai ceaiului verde, flavonoizii strugurilor etc.

Usturoi

Proprietățile anticancerigene ale usturoiului par a fi legate în esență de unul dintre compușii săi, alina, care se transformă în alicină, un compus de sulf volatil și aromatic, atunci când un catel este zdrobit. Alicina pare capabilă să elimine substanțele potențial cancerigene din organism, dar și să încetinească creșterea celulelor canceroase. Se spune că usturoiul are un efect deosebit de preventiv împotriva cancerelor colorectale și gastrice.

Roșii

Efectul puternic anti-cancer al acestui aliment se explică prin prezența licopenului, un pigment din familia carotenoidelor care este extrem de antioxidant. Licopenul ar reduce în special riscul de cancer de prostată.

Brocoli

Broccoli, ca toate legumele crucifere, are doi nutrienți (indol-3-carbinol și sulforafan), care ajută la evacuarea cancerigenilor înainte de a afecta corpul. Consumul de alimente cum sunt cruciferele ar avea un efect protector puternic împotriva tuturor tipurilor de cancer.

Rodia

Efectul puternic anti-cancer al acestui fruct consta in două elemente cu proprietăți antioxidante care acționează în prevenirea cancerului: semințele bogate în antocianozide și coaja fructului care conține punicalagină. Rodia și sucul său ar putea interfera cu dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, în special cancer de prostată, cancer de sân și cancer de colon.

Morcov

Morcovul are un efect protector împotriva cancerului pulmonar, cutanat și mamar datorită prezenței beta-carotenului, un puternic antioxidant.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel