Sari la conținut

TOP 5 tipuri de peşte care au cea mai mare cantitate de vitamina D

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Vitamina D este o vitamină liposolubilă esențială pentru absorbția normală a calciului, creșterea celulară și sănătatea oaselor. Deficitul acesteia poate duce la slăbirea imunității și la probleme musculo-scheletice. Principala sursă naturală a acestei vitamine este peștele gras, în special somonul, macrou, sardinele și păstrăvul.

Nutriţioniştii spun că peștii sunt bogați în vitamina D datorită dietei lor – aceștia consumă fitoplancton și zooplancton, care acumulează vitamina atunci când sunt expuși la razele ultraviolete ale soarelui. Aceste microorganisme trăiesc lângă suprafața apei, unde lumina soarelui favorizează formarea vitaminei D.

Citeste si…

Experții au identificat șase tipuri de pește care conțin cele mai ridicate niveluri ale acestei vitamine. Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, consumul a 1-2 porții de pește pe săptămână îmbunătăţeşte starea de sănătate şi reduce riscul de bolil cardiovasculare. Acest lucru se datorează faptului că acizii grași omega-3 din pește oferă previn apariţia bolilor de inimă prin îmbunătăţirea profilului lipidic.

Păstrăvul curcubeu

O porție (85 g) conține 16,2 micrograme de vitamina D, asigurând 81% din valoarea zilnică recomandată. Păstrăvul conține, de asemenea, proteine, grăsimi sănătoase și vitamine B. Carnea sa are o textură fragedă și un gust delicat.

Macrou

Conținutul său de vitamina D este aproape la fel de ridicat ca cel al păstrăvului. Acest pește este, de asemenea, bogat în acizi grași omega-3, care susțin funcția inimii și a creierului.

Citeste si…

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Somon

O porție de 85 de grame de somon conține aproximativ 14,2 mcg de vitamina D. Potrivit Departamentului Agriculturii al Statelor Unite, somonul sălbatic are un conținut mai ridicat de vitamina D decât somonul de crescătorie.

Sardinele

Aproximativ 85 de grame de sardine furnizează 1,2 mcg de vitamina D. Pot fi consumate singure sau adăugate în salate și paste. Sardine conțin, de asemenea, acizi grași omega-3, calciu și proteine.

Tonul

85 de grame de ton conțin 1 mcg de vitamina D. Poate fi preparat la grătar, la cuptor sau adăugat în salate. Tonul este, de asemenea, o sursă de proteine și vitamina A. Cu toate acestea, experții avertizează că acest pește poate conține mercur, de aceea nu se recomandă consumul frecvent al acestuia de către femeile însărcinate și cele care alăptează.

Citeste si…

Hering

O porție de hering (85 g) conține 4,5 mcg de vitamina D. De asemenea, conține proteine, fosfor, calciu și potasiu. Experții notează că includerea acestor tipuri de pește în dietă ajută la menținerea nivelurilor optime de vitamina D în organism, în special toamna și iarna, când lumina soarelui devine mai puțin abundentă.

peste bogat in omega 3
sursa foto pixabay

 

Acest articol are un rol informativ și nu înlocuiește sfaturile medicului. Pentru orice decizie privind tratamentul, consultați un specialist.
Etichete:
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel