duminică, iunie 13, 2021

Andreea Ciulac

În medicina modernă, sincronizarea este cheie. Studii recente arată negru pe alb că ziua, luna și chiar zodia în care se află un pacient dictează cum va decurge operația acestuia. Iată

de ce nu sunt indicate intervențiile chirurgicale în lunile de vară, dar și care sunt cele mai potrivite ore pentru a fi anesteziat.

“Nu atingeți cu metal partea corpului guvernată de semnul zodiacal tranzitat de Lună”, spune o zicală din străbuni. Concret, dacă Taurul guvernează gâtul, nu se recomandă operația în acea zonă când Luna trece prin Taur. La fel, nici histerectomiile când Luna se află în Scorpion (stăpânul organelor sexuale).

Tot în popor se spune că nu este bine să fii spitalizat în luna iulie, când studenții de la medicină care au absolvit în acel an încep să lucreze ca rezidenți.

Dincolo de folclor, se ascunde și un strop de adevăr. Cercetătorii de la spitalul John Hopkins din SUA au observat aproape 3.000 de chirurgi care s-au ocupat de metastaze și au observat că în iulie, rata complicațiilor crește, ca și cea a mortalității.

Interesant este și că pacienții care ajung în spital în timpul sărbătorilor publice sunt mai predispuși pericolelor decât cei care merg într-o zi normală. Mai mult, 48% dintre cazurile grave mor o săptămână mai târziu. Contează și ora la care se efectuează operațiile. O colonoscopie este cu atât mai puțin eficientă, cu cât este efectuată

mai târziu. În mod similar, o echipă de specialiști ai Centrului Medical din Universitatea Duke a descoperit că anesteziile cele mai eficiente sunt făcute în jurul orei 9.00 ineața, iar cele mai proaste în jurul orei 16.00, când medicii anesteziști sunt deja obosiți.

Tot timpul este cel mai bun indicator dacă un pacient trebuie sau nu să treacă printr-o operație. Studii recente au arătat că femeile însărcinate au șanse mai mari de a suferi o cezariană vinerea, între ora 15.00 și 21.00, când cel mai probabil medicii așteaptă cu nerăbdare weekendul.

Ultimele stiri

Parteneri