Tort festiv fără zahăr, perfect în zilele speciale! Nu îngrașă și e gata rapid

Tort festiv fără zahăr, perfect în zilele speciale! Nu îngrașă și e gata rapid
Tort festiv fără zahăr, perfect în zilele speciale! Nu îngrașă și e gata rapid

Tort superb și fără zahăr. Știm, pare un vis, însă este posibil. Iată cum îți poți impresiona familia fără regrete și kilograme în plus.

Este un tort ideal în zile de sărbătoare, pe placul tuturor, chiar și al copiilor, cei mai exigenți critici.

Chef Nicolaie Tomescu ne-a dezvăluit secretele acestui desert fabulos! Aceasta și multe alte rețete fabuloase le găsiți AICI.

Ingrediente pentru blat:

8 ouă întregi

8 linguri de îndulcitor pentru prăjituri

8 linguri de ulei

6 linguri de făină albă

2 linguri de cacao de bună calitate

Ingrediente pentru mousse-ul de ciocolată neagră:

100 g ciocolată neagră cu 85% cacao

30 g unt

250 g de frișcă din smântână de vacă

15 g cacao de bună calitate

Ingrediente pentru mousse-ul de afine fără zahăr:

250 g afine proaspete sau congelate

300 g iaurt grecesc cu 10% grăsime

150 g îndulcitor pentru prăjituri

zeama de la o jumătate de lămâie

200 ml de frișcă din smântână de vacă

10 g gelatină

Ingrediente pentru crema de brânză fără zahăr:

120 g unt

150 g îndulcitor pentru prăjituri

250 g cremă de brânză Philadelphia

1 lingură extract de vanilie

Pentru decor:

Fructe, ciocolată și mentă pentru decor

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Amestecăm făina cu cacaua și le dăm deoparte. Separăm ouăle.

Punem albușurile cu un praf de sare într-un castron și le batem până obținem o spumă consistentă.

Adăugăm indulcitorul și batem până acesta se topește. Punem și gălbenușurile și batem ușor la viteză mică până se încorporează.

Adăugăm și uleiul și continuăm să batem până și acesta se încorporează în albușuri.

Turnăm și făina amestecată cu cacaua și cu ajutorul unei spatule cu mișcări de jos în sus o încorporăm în albușuri.

Turnăm în tavă (tapetată cu hârtie de copt sau inel de torturi cum am folosit eu)

Dăm la cuptor pentru aproximativ 35 de minute sau până trece testul scobitorii. Lăsăm să se tempereze în formă după care o scoatem și o lăsăm să se răcească.

Decupăm “umflatura” de la suprafață după care împărțim imaginar blatul în 3. Tăiem partea superioară (1/3 din grosimea blatului.) astfel încât să obținem 2 blaturi: 1 mai gros și unul mai subțire.

Mod de preparare pentru mousse-ul de ciocolată:

Punem ciocolata cu untul pe bain marie să se topească. O dăm deoparte să se tempereze.

Batem frișca iar când lasă ușoare valuri la suprafață încorporăm cacaua.

Adăugăm și ciocolata, omogenizăm cu mișcări ușoare și o turnăm peste primul blat, cel mai gros, apoi o acoperim cu al doilea cel mai subțire.

Mod de prepare pentru mousse-ul de afine:

Punem gelatina la hidratat în 30 de ml de apă pentru 10 minute.

Afinele împreună cu 100 de grame din îndulcitorul pentru prăjituri și zeama de lămâie le punem într-o cratiță la fiert pe foc mic pentru 10 minute și le dăm deoparte să se tempereze.

Într-un robot de bucătărie punem afinele, gelatina hidratată și încălzită (gelatina musai trebuie să fie pusă la topit pe bain marie sau efectiv pe foc mic) cu iaurtul, care trebuie să fie la temperatura camerei, mixăm până obținem o cremă fină și omogenă. Dăm la rece amestecând la fiecare 5 minute. Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătită frișca.

Cu ajutorul unui robot de bucătărie batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, adăugăm restul de îndulcitor și batem până până se întărește.

Luăm o treime din cantitatea de frișcă și o adăugăm în compoziția de afine, amestecăm ușor, cât să se încorporeze și facem la fel și cu celelalte două treimi.

Turnăm peste blatul subțire intindem uniform și dăm la rece.

Mod de preparare pentru crema de brânză:

Într-un bol încăpător vom pune untul cu extractul de vanilie și zahărul pudră. Le batem cu ajutorul unui tel sau cu un mixer, până se omogenizează și se spumează.

Adăugăm crema de brânză și mai batem 1-2 minute atât cât să se încorporeze și să fie lucioasă la suprafață.

Turnăm peste mousse-ul de afine, uniformizăm și dăm la rece pentru minim 2 ore.

Ornăm cu fructe, mentă, ciocolată neagră de minim 85% cacao și e gata de servit!

34 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox