vineri, iunie 2, 2023

Ce este un ulcer? Când stomacul tău este sănătos, este acoperit cu un strat de mucus lipicios. Acest lucru îl protejează de acidul dur care descompune alimentele. Dacă ceva tulbură acest echilibru, ajungi să ai mai mult acid gastric și nu suficient mucus. De-a lungul timpului, acel acid roade țesutul care vă căptușește stomacul. Legătura deschisă dureroasă și uneori sângeroasă pe care o provoacă se numește ulcer. Unele sunt mici, în timp ce altele au peste un centimetru lungime.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Stresul, atacul de panic...

Helicobacter pylori (H. pylori)

Cea mai frecventă cauză a ulcerului nu este stresul sau alimentele super-picante. Acestea nu fac decât să înrăutățească problema. O bacterie din intestin numită Helicobacter pylori (H. pylori) este adesea vinovată. Îți inflamează peretele stomacului până când se formează un ulcer. Încă nu este clar cum obții acestvirus. Se poate răspândi prin contact strâns, cum ar fi sărutul, sau prin alimente sau băuturi contaminate. Până la vârsta de 60 de ani, aproximativ jumătate din oameni au fost infectați.

De ce analgezicele pot cauza probleme

Puteți dezvolta un ulcer dacă sunteți un utilizator obișnuit al unor analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, ketoprofenul sau naproxenul. Atunci când luați aceste medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) prea des sau pentru o perioadă lungă de timp, acestea vă inflamează mucoasa stomacului. Ulcerele dumneavoastră nu vor avea șansa să se vindece până când nu încetați să le luați.

Te-ar mai interesa: Satisfacția sexuală scăzută la bărbații de vârstă ...

Medicamente care pot duce la ulcere

Unele medicamente, atunci când le luați în același timp cu AINS, pot pregăti stadiul unui ulcer. Steroizii și diluanții de sânge pot fi duri pentru stomacul tău. La fel sunt unele medicamente care ajută la tratarea afecțiunii de subțiere a oaselor numită osteoporoză, cum ar fi alendronat (Fosamax) și risedronat (Actonel).

Ar putea fi cancer?

Este rar, dar uneori tumorile provoacă ulcere gastrice. Dacă aveți ceva numit Sindrom Zollinger-Ellison (ZES), înseamnă că se formează una sau mai multe excrescențe numite gastrinoame în intestinul subțire și pancreas. Aceste tumori eliberează hormoni care forțează stomacul să producă mai mult acid decât în mod normal, ceea ce duce la ulcere.

Te-ar mai interesa: Vitamine pentru slăbit. Stimulează metabolismul și...

Gastrinoamele nu înseamnă întotdeauna că aveți cancer. Ele pot fi benigne (inofensive) și nu se pot răspândi.

Cum se simte durerea

Când ulcerul tău acționează, este greu de ignorat. Vei avea dureri de arsură între stern și buric. Poate dura câteva minute sau o puteți avea ore în șir. Problema se poate agrava și între mese, atunci când nu aveți alimente în stomac. S-ar putea chiar să te trezească noaptea.

Te-ar mai interesa: Igiena menstruală, un lux pentru multe femei din R...

Simptome pe lângă durere

Este posibil să aveți o senzație de greață sau nevoia de a vomita. Ai putea eructa mai mult decât în mod normal sau te poți simți balonat. De asemenea, este posibil să aveți scaune negre sau să vedeți sânge când fieșiti cu scaunul. Unii oameni cu ulcer gastric nu au chef să mănânce și pierd în greutate fără să încerce. Pe de altă parte, aproape trei sferturi dintre persoanele cu ulcer au zero simptome.

Te-ar mai interesa: Laptele este mai hidratant decât apa. Studiu surpr...

Teste pe care le puteți face

Dacă medicul dumneavoastră crede că aveți un ulcer, un test al respirației sau al scaunului vă poate verifica pentru a vedea dacă aveți germenul H. pylori. O radiografie a stomacului – sau ceea ce se numește o „înghițitură cu bariu” – va căuta orice semn de ulcer. La laborator, vi se va cere să beți un lichid gros, alb, care vă acoperă stomacul. Acest lucru face ulcerele ușor de observat pe imaginea cu raze X.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private