Sari la conținut

Tot ceea ce trebuie să știi despre cupru și care este rolul său în organism

ce este cuprul

Cuprul este unul dintre cele mai importante minerale. Acsta îndeplinește numeroase funcții la nivelul întregului organism, având proprietăți antivirale, antiinfecțioase și antiinflamatorii. Pentru a menține echilibrul organismului, este esențial să știi ce este cuprul și ce funcții îndeplinește.

Cuprul este utilizat de organism în cazul infecțiilor cauzate de anumiți agenți patogeni. De asemenea, acest mineral este esențial în reglarea metabolismului fierului, formarea țesutului conjunctiv, producția de energie la nivel celular, producția de melanină (pigmentul care produce culoarea pielii) și funcția sistemului nervos.

Ce este cuprul și care este rolul său în organism?

Cuprul ajută organismul să utilizeze fierul din sânge, reducând acțiunile radicalilor liberi asupra țesuturilor. Consumarea alimentelor ce conțin cupru poate preveni anumite boli sau deficiențe (SIDA, leucemia, osteoporoza, ulcerul stomacal, alergii) Împreună cu fierul, cuprul ajută la sinteza celulelor roșii din sânge explică bioclonica.ro.

Cuprul este important pentru funcția multor enzime. Printre numeroasele sale activități, acesta este inclus și în reglarea metabolismului, ajutând corpul să facă energie prin combinarea cu fierul și să producă globule roșii, oase și țesuturi conjunctive.

Cuprul este, de asemenea, implicat în pigmentarea pielii și părului, influențează funcționarea inimii și acționează ca antioxidant, reducând radicalii liberi care pot afecta celulele și ADN-ul.

Deficitul de cupru

Efectele deficienței de cupru din organism poate fi observate foarte ușor, după anumite simptome vizibile: anemia, vase de sânge fragile ce se pot sparge, colesterol, infecții mai frecvente, pierderea părului sau albirea treptată a pielii și, cel mai important, oboseala cronică. Apare cu precădere la prematuri şi sugari. Consumul de alcool poate amplifica deficitul de cupru.

Excesul de cupru

Persoanele intoxicate cu acest mineral vor manifesta greaţă, vomă, diaree şi dureri abdominale, leziuni la nivelul ficatului şi rinichilor, comă şi în cele mai grave cazuri deces.

Excesul de cupru (toxicitatea) poate apărea atunci când o persoană este expusă și absoarbe cantități mari într-o perioadă scurtă de timp (expunere acută) sau cantități diferite pe o perioadă lungă de timp (expunere cronică).

Surse de cupru

Necesarul zilnic de cupru al unui adult este de 2 mg iar al unui sugar de 5 mg.  În alimentație, cuprul se regăsește în diferite produse: fructe, legume, carne.

Iată câteva alimente ce îți pot satisface aportul de cupru:  ficat, scoici, nuci, legume, în majoritatea cerealelor, în struguri (cea mai bogată sursă), rustacee, legume verzi, semințe, ciuperci, pudra de cacao.

De asemenea, apa de băut și apele minerale sunt susrse importante de cupru.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel