Sari la conținut

Tot ceea ce trebuie să știi despre sulf. Ce rol are acesta în organism și de ce este esențial pentru sănătate?

ce este sulful

Sulful, numit și mineralul frumuseții, este o substanță anorganică pe care oamenii o pot procura numai din alimentație. Precum vitaminele, mineralele sunt esențiale pentru o bună sănătate generală, fiind necesare în cantități relativ mici, față de alți nutrienți. 

Pentru a stabili importanța reală a sulfului în organism, este important să știi ce este sulful, ce rol are și de ce este esențial pentru organismul nostru. Deși nu este un mineral foarte popular, acesta nu trebuie trecut cu vederea. Este, de fapt, este al treilea cel mai important mineral după calciu și fosfor, potrivit bioclinica.ro.

Ce este sulful și care este rolul său în organism?

Sulful este un macroelement. Este al treilea cel mai important mineral din organism, după calciu și fosfor. Sulful ajută la menținerea elasticității pielii și legăturile chimice ale sulfului ajută mușchii, pielea și oasele să-și mențină forma. Sulful este un ingredient esențial în grăsimi, în fluidele corpului și în mineralele scheletului.

Sulful este cunoscut și ca “mineralul frumuseții”. El nu numai că ajută la îmbunătățirea sănătății unghiilor și a părului, ci și la eliminarea acneei și a altor afecțiuni ale pielii. Motivul constă în faptul că este o componentă importantă a cheratinei, o proteină care este o componentă structurală a pielii, a unghiilor și părului, oferindu-le o rezistență suplimentară.

Sulful este depurativ, antiinfecţios, stimulent al secreţiei gastrice, al activităţii enzimelor din tubul digestiv, este anticostipant, antialergizant, reactivator al stimului nervos etc. Sulful este indicat în afecţiuni precum gută şi reumatism, artroză, tulburări hepatobiliare, hipertensiune arterială şi arteroscleroză, diferite infecţii şi dermatoze, îmbătrânire prematură şi diabet senil etc. Sulful are o deosebită importanţă pentru oase, dinţi, tendoane şi articulaţii. El intră în constituţia proteinelor, a unor enzime, vitamine (B1, B5, B8 ) precum şi a unor hormoni.

Importanța sulfului pentru sănătate:

  • Sulful este responsabil de menținerea aportului necesar de oxigen în creier;
  • Împreună cu ficatul, sulful susține o corectă secreție biliară;
  • Împreună cu vitaminele din grupa B, sulful asigură sănătatea nervilor;
  • Sulful face parte integrantă din aminoacizii care ajută la construirea țesuturilor;
  • Sulful este indispensabil pentru ca colagenul și cheratina să fie sintetizate de către organism;
  • Rolul sulfului este relevant în respirația țesuturilor organice;
  • Sulful favorizează transportul și echilibrul altor minerale în organism;
  • Sulful ajută în mod activ în tratarea problemelor care afectează pielea, unghiile și părul;
  • Sulful intervine în metabolismul lipidelor și a hidraților de carbon;
  • Sulful ajută la funcționarea corectă a insulinei. Molecula de insulină este formată din două lanțuri de aminoacizi care sunt conectate între ele prin punți de sulf, fără de care insulina nu și-ar putea realiza activitatea biologică;
  • Sulful ajută la sinteza intermediarilor metabolici importanți, precum glutationul;
  • Sulful ajută la detoxifierea organismului.

Surse alimentare:

Varza, fasolea uscată, nucile, usturoiul, ceapa, gălbenuşul de ou, inima de vită, ficat de vită, carne de vită, peşte, rinichi de vită, nuci produse de panificaţie, castane comestibile, cartofi, lapte, spanac, ou integral, coacăze roşii, zmeură, mure, coacăze negre, agrişe, fragi, banane, căpşune, afine, portocale, cireşe, struguri.

Atenție!

Insuficienţa sulfului în organism provoacă dureri ale articulaţiilor, creşterea nivelului de zahăr, de trigliceride şi colesterol în sânge.

Pe de altă parte, intoxicaţia cu sulf, mai des cu dioxid de sulf (E220), utilizat pe larg în industria alimentară şi cea producătoare de alcool, se manifestă prin: greaţă, vomă, dureri de cap, convulsii, tulburări de respiraţie.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel