Sari la conținut

Tot mai mulți români infectați cu HIV/SIDA după pandemie. Simptomele temutului virus

Sunt tot mai mulți români infectați cu HIV/SIDA, atrag atenția medicii. Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist şi director medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a declarat pentru News.ro că sunt diagnosticaţi în această perioadă cu HIV/SIDA, cu 20-30 % mai mulţi pacienți faţă de anii de dinainte de pandemie, mulţi dintre ei fiind tineri.

Fenomenul a apărut pentru că în pandemie oamenii nu au mai mers spre spitale pentru controale şi diagnostic iar acum ajung la unităţile medicale cu alte probleme de sănătate şi descoperă că au şi această afecţiune, în urma testelor.

Creşterea numărului de cazuri diagnosticate este pusă şi pe seama numărului tot mai mare de oameni care folosesc droguri injectabile, fenomen care are loc deja în România, dar şi în alte state, de mai mulţi ani. Medicul Adrian Marinescu spune că pot apărea complicaţii grave în cazul în care un pacient cu HIV face şi gripă sau boala COVID-19.

Adrian Marinescu: „Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat să fie o creştere clară”

„Cred că nu greşim dacă spunem că este un fenomen care este legat de momentul actual al pandemiei. Nu aş spune post pandemie pentru că suntem încă în pandemie. Din păcate, cei aproape 3 ani înseamnă printre altele şi subdiagnosticarea pentru infecţiile HIV/SIDA, în mod real, ceea ce înseamnă că pacienţii s-au infectat dar nu au ajuns la spital şi atunci nu au avut un diagnostic, din păcate.

Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat şi chiar în anii care urmează să fie o creştere clară, ce vedem în spitale, se întâmplă şi la Institutul Matei Balş, înseamnă o realitate şi aici sunt mai multe componente”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Cum se transmite virusul HIV?

Virusul HIV se transmite prin 3 cai majore:

1. Prin contact sexual cu schimb de fluide (sperma, lichid vaginal). Transmiterea se face atat prin contact sexual penetrant (homo- sau heterosexual), cat si prin sex oral (cu risc mai redus).

In prezent, in toata lumea, relatiile sexuale dintre barbat si femeie reprezinta calea majora de transmitere a infectiei. Raportat la celelalte boli cu transmitere sexuala, riscul de transmitere HIV in cursul unui contact sexual neprotejat este de 0.1%. In cadrul unui cuplu heterosexual probabilitatea transmiterii HIV este mai mare de la partenerul HIV pozitiv la partenera neinfectata de cat invers.

2. Parenteral prin transfuzii de sange si derivate din sange de la donatorii infectati HIV, prin folosirea in comun de instrumentar medico-chirurgical intepator-taietor contaminat cu HIV, prin transplant de organe, prin insamantarea artificiala cu sperma provenita de la infectatii cu HIV.

O categorie aparte de persoane, in numar din ce in ce mai mare, cu risc major de infectare sunt consumatorii de droguri ce utilizeaza in comun seringi pentru administrarea drogurilor.

3. Vertical de la mama infectata la produsul de conceptie. Virusul poate fi transmis si dupa nastere prin laptele matern.

60% din infectiile produsului de conceptie se produc in momentul nasterii si numai 10% sunt consecinta infectiei in cursul vietii intrauterine.

Este important sa stim ca HIV nu se transmite prin simpla convietuire cu o persoana infectata, prin stransul mainii, imbratisare, sarut, alimente/bauturi, vesela/tacamuri, folosirea in comun de toalete, grupuri sanitare, intepaturi de insecte, contact cu lacrimi, urina, fecale.

Simptomele infectiei cu HIV/SIDA

Tabloul clinic al acestei infectii prezinta o variabilitate foarte mare, de la perioade lungi asimptomatice, pana la o evolutie fulminanta. Din momentul infectarii exista o serie de etape evolutive.

Infectia acuta

Simptomatologie nespecifica ce poate aparea pe parcursul primei luni de la contactul infectat. Infectia HIV este rareori diagnosticata in aceasta perioada. Aceasta primo-infectie ia aspectul unei mononucleoze infectioase:

  • febra care poate dura si o luna;
  • tumefactie a ganglionilor limfatici;
  • curbaturi, dureri articulare;
  • eruptie cutanata care evoca o rujeola – sau uneori urticarie;
  • disfagie (greutate la inghitit) dureroasa.

In cursul acestei faze au mai fost descrise si candidoze acute, care afecteaza mucoasele, ca si ulceratii bucale. Mult mai rar survin manifestari neurologice: meningita acuta limfocitara, paralizie faciala, mielopatie, neuropatie periferica, encefalita. Aceasta primo-infectie dispare spontan in aproximativ o luna.

Etapa asimptomatica a infectiei cu HIV/SIDA

Aceasta dureaza de la 1 la 10 ani (sau mai mult) si corespunde unei faze de multiplicare a virusului. Aceasta perioada poate sa nu se traduca prin niciun simptom. In 20% pana la 50% din cazuri aceasta se manifesta prin adenopatii (umflarea ganglionilor limfatici) generalizate si persistente. Acestea sunt, in general, simetrice si afecteaza mai frecvent regiunile cervicala, maxilara, submaxilara si occipitala.

Etapa simptomatica a infectiei cu HIV/SIDA

Progresia infectiei continua. Apare simptomatologia patologia infectilor HIV.

Etapa SIDA

Este definita prin scaderea celuleor CD4 sub 200 celule/mmc, sau de aparitia unei patologii definitorii SIDA.

Pe masura ce virusul se multiplica si degradeaza sistemul imunitar al organismului pot aparea frecvent simptome si manifestari ale HIV precum:

  • Senzatie de oboseala cronica;
  • Inflamarea nodulilor limfatici;
  • Probleme de respiratie;
  • Febra si frisoane;
  • Scadere in greutate;
  • Tuse uscata.

In stadii avansate ale infectiei, apare si SIDA, manifestata prin simptome precum:

  • Diaree cronica;
  • Aparitia de limfoame si infectii recurente;
  • Iritatii ale pielii;
  • Aparitia herpesurilor genitale;
  • Dureri de cap constante;
  • Lipsa energiei asociata cu aparitia oboselii la cel mai mic efort;
  • Paloare;
  • Transpiratii nocturne.

Depistarea târzie, o problemă majoră

Depistarea târzie, o mare problemă pentru evoluţia stării de sănătate a pacientului. Speranţa de viaţă scade cu cât afecţiunea este descoperită mai târziu. Testul pentru HIV / SIDA ar trebui să poată fi făcut în toate unităţile sanitare, spune medicul Marinescu.

„Din păcate, când spunem că infecţia HIV este o afecţiune cronică, cu o speranţă de viaţă care ar putea să se apropie de cea a unui pacient care nu are HIV, se referă strict la cazurile incipiente, nu se referă la complicaţii. În momentul în care pacientul ajunge târziu la spital, din păcate, evoluţia poate să fie nefavorabilă indiferent cât de mult ai interveni.

Fiecare cetăţean, în momentul în care are o simptomatologie, ar trebui să ajungă la spital şi în momentul în care vorbeşti de analizele de bază, ar trebui luată în calcul şi analiza pentru HIV/SIDA şi lucrurile acestea trebuie să se întâmple în mod uzual, indiferent de spital, nu numai la spitalele de boli infecţioase şi dacă am înţelege lucrurile astea, probabil că va merge mai bine. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să aibă măcar o dată pe an aceste analize, iar cei care un comportament la risc, consumatorii, ar trebui să fie testaţi mult mai frecvent”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Tratamentul infectiei cu HIV/SIDA

Tratamentul consta in administrarea de medicamente antiretrovirale care actioneaza in diferite etape ale replicarii virale. Tratamentul infectiei HIV este intotdeauna combinat (bazat pe asocieri medicamentoase), administrandu-se mai multe antiretrovirale pentru a se asigura blocarea mai multor mecanisme de replicare virala.

Odata inceput, tratamentul trebuie continuat pe viata deoarece intreruperea tratamentului duce la pierderea avantajelor obtinute in cursul terapiei (cresterea sau mentinerea celulelor CD4) si este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a rezistentei la medicamentele utilizate.

In absenta tratamentului, speranta la viata in infectia HIV este mult mai redusa, mortalitatea fiind in principal pusa pe seama progresiei SIDA si asocierei infectilor oportuniste. Sub tratament eficace speranta de viata creste, ajungand la valori similare cu ale populatiei fara HIV.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: