luni, iunie 27, 2022

Autoritățile federale de reglementare a siguranței medicamentelor au recomandat întreruperea utilizării vaccinului COVID-19 al Johnson & Johnson după ce șase femei au experimentat cheaguri de sânge după vaccinare, conform Healthline.

Dintre cele șase femei care au experimentat cheaguri, una a murit, iar alta este internată în spital.

Experții încă investighează dacă vaccinul a fost cauza acestor evenimente.

Te-ar mai interesa: Cum e să devii mamă după 50 de ani? Medic: Copilul...

Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) și Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au recomandat oprirea utilizării vaccinului pentru a alerta profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la cheaguri și pentru a se asigura că sunt pregătiți să le diagnostice și să le trateze.

Cheagurile par a fi similare cu cheagurile neobișnuite, rare raportate la o mână de oameni care au primit vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19.

Mulți experți în sănătate spun că oprirea temporară a utilizării vaccinului Johnson & Johnson – un vaccin care este extrem de eficient în prevenirea spitalizării și decesului din cauza COVID-19 – ar putea încetini desfășurarea  campaniei de vaccinare și poate alimenta ezitarea deciziei privind vaccinarea.

Te-ar mai interesa: De ce a divorțat Laura Lavric: „Când a fost ...

Studiile sugerează că vaccinul ar putea declanșa un răspuns imun care provoacă coagularea, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine legătura potențială.

Ce se întâmplă cu cheagurile de sânge?

Nu este clar ce anume cauzează cheagurile, dar cercetări recente sugerează că vaccinurile pot declanșa un răspuns imun care facilitează coagularea sângelui.

Două studii recente publicate în The New England Journal of Medicine au explorat posibilitatea ca un număr mic de persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca care au experimentat cheaguri să fi dezvoltat tromboza sinusului venos cerebral (CVST) în combinație cu niveluri scăzute de trombocite din sânge, numite trombocitopenie trombotică .

Te-ar mai interesa: Ingredientul care răspândește cancerul în corp. Me...

Se știe că CVST apare la un procent mic de persoane care primesc heparină, un tip de diluant de sânge.

În aceste cazuri, oamenii au experimentat cheaguri în locații neobișnuite, cum ar fi venele din creier și abdomen. Dezvoltă un număr scăzut de trombocite și au format niveluri ridicate de anticorpi împotriva trombocitelor, explică dr. Robert Bona, hematolog în medicina Yale și profesor de medicină la Școala de medicină din Yale.

Te-ar mai interesa: Durerea în această zonă a abdomenului, un posibil ...

Ambele vaccinuri AstraZeneca și Johnson & Johnson COVID-19 sunt vaccinuri împotriva adenovirusului.  În acest tip de vaccin, o versiune modificată a unui virus (numită și vector) este utilizată pentru a furniza instrucțiuni sistemului imunitar pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor.

Aceste tipuri de cheaguri sunt rare

Când sute de milioane de oameni se vaccinează împotriva COVID-19, vom vedea câteva cheaguri de sânge de rutină care apar în timpul vaccinării doar ca o coincidență, potrivit Bona.

Te-ar mai interesa: Melania Medeleanu: „Este teribil să-ţi muşti...

Cheagurile potențial induse de vaccin par a fi și mai rare. Din cele aproape 7 milioane de persoane care au primit vaccinul Johnson & Johnson, șase cheaguri dezvoltate – această prevalență echivalează cu 0,000088 la sută.

Riscul de a experimenta cheaguri după vaccinare „este destul de mic, dar în mod evident pentru persoanele care primesc acest lucru este foarte semnificativ”, a spus Bona.

Cheagurile pot fi diagnosticate și tratate

Ideea că cineva ar putea dezvolta cheaguri ar fi rezultatele testelor de laborator care găsesc trombocite scăzute sau anumite tipuri de anticorpi.

Pentru trombocitopenia indusă de heparină și declanșată autoimun, unde oamenii dezvoltă, de asemenea, acești anticorpi factor 4 plachetari, un tratament eficient este imunoglobulina administrată intravenos.

Anumiți diluanți ai sângelui par să fie mai eficienți decât alții, a spus Bona.

„Asta este ceea ce se recomandă chiar acum ca abordare a tratamentului persoanelor care experimentează cheaguri după vaccinare”, a spus Bona.

Cu trombocitopenia indusă de heparină, aceste medicamente sunt extrem de eficiente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private