Sari la conținut

Toți pacienții cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să știe asta! Diabetolog: Creșteți aportul de fibre

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Din cuprinsul articolului

Persoanele diagnosticate cu diabet știu că nu vor putea mânca carbohidrați (paste, orez, cartofi, cereale, prăjituri etc.), dar, de fapt, nu este așa. Această concepție este greșită și datează din perioada în care insulina nu era disponibilă și supraviețuirea diabeticilor depindea de eliminarea aproape totală a carbohidraților din dieta lor.

Potrivit experților, principalele reguli pentru dieta pacienților cu diabet de tip 1 nu sunt fundamental diferite de cele pe care ar trebui să le urmăm cu toții.

Aceste reguli au ca scop asigurarea unei alimentații echilibrate, variate și adaptate la activitatea fizică a pacientului, pentru a contribui la controlul nivelului de glucoză din sânge, pentru a evita creșterea excesivă în greutate și pentru a preveni complicațiile cardiovasculare.

Consultarea regulată a unui dietetician

Aceste reguli sunt adaptate la particularitățile fiecărui pacient: doza și ritmul de administrare a insulinei, activitatea fizică, greutatea, obiceiurile și preferințele alimentare etc. Consultarea regulată a unui dietetician este o parte importantă a urmăririi medicale pentru diabetul de tip 1.

Atenție la carbohidrați

Principalul obiectiv al controlului aportului de carbohidrați (zahăr) este de a evita fluctuațiile excesive ale nivelului de zahăr din sânge, fie prin consumul de alimente prea bogate în zahăr, fie prin consumul de carbohidrați prea puțini la mese sau în timpul activității fizice (ceea ce poate duce la hipoglicemie). Din acest motiv, consumul de carbohidrați trebuie împărțit în trei mese, fără a ronțăi între mese și fără a sări peste mese.

Numai diabeticii care sunt foarte activi din punct de vedere fizic pot rezerva o parte din mesele principale (de exemplu, un fruct, un produs lactat) pentru una sau două gustări luate între mesele principale.

Pentru persoanele cu diabet, este mai bine să aleagă carbohidrații naturali care se găsesc în cerealele integrale și în leguminoase decât pe cei din prăjituri, dulciuri, gemuri, cereale pentru micul dejun etc.

Acest lucru este deosebit de important în cazul copiilor cu diabet pentru a preveni hipoglicemia nocturnă.

Pentru fiecare pacient, cantitatea maximă de carbohidrați care trebuie consumată în fiecare zi este stabilită de către dietetician în funcție de sexul, vârsta, greutatea și activitatea pacientului, precum și de ritmul și natura injecțiilor de insulină (rapidă, lentă, intermediară etc.).

Alimentele grase, limitate

Pentru a ajuta la prevenirea supraponderalității și a complicațiilor cardiovasculare ale diabetului de tip 1, cel mai bine este să reduceți alimentele grase (în special cele care conțin grăsimi animale, cum ar fi untul, brânza, carnea roșie, maioneza etc.) și să consumați pește.

Utilizarea uleiurilor vegetale (de exemplu, de măsline, de nucă, de floarea-soarelui, de rapiță) sau a margarinelor moi de floarea-soarelui este preferabilă untului sau untului de porc.

Mai multe FIBRE

Pentru persoanele cu diabet, consumul de alimente bogate în fibre (fructe și legume, compoturi fără adaos de zahăr) la fiecare masă încetinește absorbția zaharurilor de către sistemul digestiv și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Conținutul de fibre din alimentație poate fi, de asemenea, crescut prin consumul de tărâțe de ovăz, semințe de in, psyllium, hrișcă etc.

Consumul de alcool, limitat

Persoanele cu diabet care doresc să consume băuturi alcoolice trebuie să se limiteze la un pahar pe zi pentru femei și la două pahare pe zi pentru bărbați. Fiți conștienți de faptul că alcoolul crește riscul de hipoglicemie în timpul tratamentului cu insulin, potrivit vidal.fr.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel