Sari la conținut

Totul despre infecția cu clostridium difficile, bacteria ucigașă rezistentă la antibiotice. Cauze, simptome, tratament

Totul despre infecția cu clostridium difficile, bacteria ucigașă rezistentă la antibiotice. Cauze, simptome, tratament

Dezechilibrele bacteriilor bune din intestin determină o bacterie agresivă, numită Clostridium difficile, să prospere. Bacteria se transmite apoi, ușor, în familie și, din păcate, este una dintre cele mai greu de tratat infecții digestive.

Totul despre infecția cu clostridium difficile, bacteria ucigașă rezistentă la antibiotice. Cauze

Boala determinată de Clostridium difficile apare la mulți dintre pacienții vindecați de Covid-19. Specialiștii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara au subliniat, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituției, că infectia se manifesta doar in anumite conditii, cele mai frecvente fiind:

 • consumul excesiv de antibiotice – care distrug flora intestinala normala,
 • imunosupresia,
 • interventii chirurgicale la nivelul tubului digestiv, de rezectie a unor segmente de tub digestiv din tranzitul digestiv normal si crearea unor conditii favorabile dezvoltarii acestuia,
 • tratamentul cu citostatice sau administrarea de laxative in exces.

Infecția cu clostridium. Simptome

Cele mai frecvente si comune simptome ale infectiei care apar in cazurile usoare si moderate sunt reprezentate de:

 • diaree apoasă (mai multe scaune diareice pe zi, timp de 2-3 zile),
 • crampe abdominale ușoare și sensibilitate la atingerea/ palparea abdomenului,
 • febră,
 • greață,
 • scăderea poftei de mâncare,
 • deshidratare,
 • scădere în greutate.

„Manifestarile clinice ale infectiei cu Clostridium sunt variate, de la forme usoare de boala diareica acuta pana la colita pseudomembranoasa si megacolon toxic. Uneori, evolutia negativa a infectiei poate duce la decesul pacientului.

Citeste si:

In ultimul deceniu a crescut severitatea infectiei cu Clostridioides difficile, aceasta devenind una dintre cele mai frecvente infectii ce poate fi dobandita intraspitalicesc. Aceasta tendinta este cauzata de selectarea naturala a unei tulpini bacteriene hipervirulente, cu potential de declansare a unor forme severe de boala, cu rezistenta crescuta la antibioticele uzuale”, a subliniat asist univ. dr. Adelina Marinescu, medic infectionist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Diagnostic

Diagnosticul se stabileste pe baza detectiei toxinelor produse de C. difficile și este important pentru stabilirea unei terapii adecvate.

In formele usoare de boala se recomanda oprirea tratamentului antibiotic pe care il ia pacientul, ceea ce poate duce la remisiunea bolii. In functie de forma clinica, se poate administra un tratament, pe o perioada de 10 pana la 14 zile cu antibiotice active pe bacteria care produce boala si, evident, un regim alimentar adecvat.

„Apariția unor terapii noi, inclusiv transplantul de microbiote fecale (repopularea intestinului cu bacterii provenite de la un individ sanatos, ruda de gradul I sau alti membri din familie) a adaugat noi optiuni de eradicare”, a mai spus dr. Adelina Marinescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.