Sari la conținut

De ce antibioticele nu sunt soluția pentru febra la copii? Dr. Mihai Craiu: Ar putea produce probleme majore pe termen lung

De ce antibioticele nu sunt soluția pentru febra la copii? Dr. Mihai Craiu a explicat pentru părinți de ce aceste medicamente nu sunt o soluție pentru tratarea copiilor cu stări febrile. Medicul spune că „tratamentul cu antibiotic nu ajută în bolile virale”.

De ce antibioticele nu sunt soluția pentru febra la copii? Dr. Mihai Craiu: Ar putea produce probleme majore pe termen lung

„Mult înainte de pandemie prezentam la Congresul de Pediatrie Socială de la Cluj un studiu, efectuat în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, privind febra la copil și percepția părinților despre febră. Foarte interesante răspunsurile părinților la acel moment…

Cam un sfert din părinții copiilor ce au venit la CPU pentru evaluarea febrei au primit un chestionar, după efectuarea triajului dar înainte de consultul medical propriu-zis. Sunt curios cum ar arăta rezultatele dacă am repeta acum studiul.

Cert este că două treimi (67.82%) din repondenți doreau să primească o rețetă pentru un antibiotic, arată medicul: „Febra la copil produce ingrijorare. Asta este normal. Dar antibioticul nu este mereu soluția” spune dr. Mihai Craiu.

Tratamentul cu antibiotic nu ajută în bolile virale

„În majoritatea cazurilor de boli febrile, la copilul cu vârstă mai mare de 3 luni, este „de vină” un virus. Iar în bolile virale tratamentul cu antibiotice nu ajută deloc. Ba din contră… Ar putea produce probleme majore pe termen lung, cea mai îngrijorătoare fiind colonizarea cu germeni multirezistenți la antibiotice.

Medicul Mihai Craiu arată, de asemenea, că circa 700.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni multirezistenți. „Rezistența bacteriilor la antibiotice (AMR – Antimicrobial Resistance) este o problemă majoră de sănătate publică, fiind discutată la recenta întrunire a G7 de la Berlin”, explică Mihai Craiu.

Rezistența la antibiotice: 10 milioane de decese pe an până în 2050

Dacă nu ne schimbăm perspectiva asupra utilizării antibioticelor și continuăm să le folosim fără motiv, în afara recomandărilor din Protocoalele și Ghidurile de Practică, vom crește până în 2050 la un număr de 10 milioane de astfel de decese/an, prin infecții cu germeni „speciali”. Iar sumele cheltuite se vor ridica la o cifră uriașă – în jur de 4% din produsul intern brut, la nivel global”, mai spune expertul Mihai Craiu pe contul personal de socializare.

Sfat pentru părinți: „Discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiuni și alternative.”

„Un copil mic, febril, trebuie consultat. Iar dacă nu are semne generale de pericol (convulsii, somnolență marcată/comă, deshidratare, vărsături foarte frecvente și respirație extrem de dificilă) și nu are un deficit imun cunoscut, probabil nu are nevoie de o prescripție cu un antibiotic. Cred că este cazul să schimbăm ceva acum, cât mai este posibil”, încheie medicul Mihai Craiu.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel