Sari la conținut

Totul despre urticaria acvagenică sau alergia la apă. Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Totul despre urticaria acvagenică sau alergia la apă. Ce este, cauze, simptome, diagnostic, tratament.

Urticaria acvagenică este o formă rară de urticarie, care provoacă apariția unei erupții cutanate după ce atingeți apa. Este o formă de urticarie fizică și este asociată cu mâncărime și arsuri.

Potrivit unui raport din 2011, există mai puțin de 100 de cazuri de urticarie acvagenă raportate în literatura medicală. Urticariile din această afecțiune pot fi declanșate din multe surse de apă, inclusiv: ploaie zăpadă sudoare, lacrimi.

All You Need To Know About Aquagenic Urticaria (Allergy To Water) — Guardian Life — The Guardian Nigeria News – Nigeria and World News

Urticaria acvagenică. Ce cauzează această afecțiune?

Cercetătorii încă lucrează pentru a determina cauza exactă a urticariei acvagenice. Unii speculează că aditivii chimici din apă, cum ar fi clorul, cauzează reacția, mai degrabă decât contactul cu apa în sine. Simptomele asemănătoare alergiei pe care le puteți experimenta în urma acestei erupții cutanate se datorează eliberării de histamine.

Potrivit healthline.com, atunci când aveți o reacție alergică, sistemul dumneavoastră imunitar eliberează histamine ca răspuns pentru a lupta împotriva substanței dăunătoare. Aceste histamine pot declanșa simptome asemănătoare alergiei, în funcție de ce parte a corpului este afectată.

Urticaria acvagenică. Care sunt simptomele?

Urticaria acvagenică este o afecțiune rară care poate provoca o erupție cutanată dureroasă și mâncărime. Această erupție apare de obicei pe gât, brațe și piept, deși urticaria poate apărea oriunde pe corp.

În câteva minute de la expunerea la apă, persoanele cu această afecțiune pot experimenta:

  • eritem sau înroșirea pielii
  • senzații de arsură
  • leziuni
  • bătături
  • inflamaţie

În cazuri mai severe, consumul de apă vă poate face să aveți simptome, inclusiv:

  • erupție cutanată în jurul gurii
  • dificultate la înghițire
  • respirație şuierătoare
  • respirație dificilă

Când vă uscați corpul, simptomele ar trebui să înceapă să dispară în 30 până la 60 de minute.

Urticaria acvagenică. Cum este diagnosticat acest lucru?

Pentru a diagnostica urticaria acvagenică, medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic pentru a vă observa simptomele. De asemenea, îți vor revizui istoricul medical și pot efectua, de asemenea, un test de provocare a apei.

În timpul acestui test, medicul dumneavoastră va aplica o compresă cu apă de 95 ° F (35 ° C) pe partea superioară a corpului. Acest lucru se face pentru a declanșa o reacție. Simptomele ar trebui să înceapă în decurs de 15 minute.

Medicul dumneavoastră vă va înregistra reacția la testul de provocare cu apă și o va compara cu simptomele de prurit acvagenic. Pruritul acvagenic provoacă mâncărime și iritație, dar nu provoacă urticarie sau înroșire.

Care sunt variantele de tratament?

Nu există leac pentru urticaria acvagenă. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament disponibile pentru a atenua simptomele. Antihistaminicele sunt medicamente utilizate pentru a trata simptomele asemănătoare alergiei.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați un antihistaminic pe bază de rețetă pentru a vă calma urticaria după ce intrați în contact cu apa. Dacă aveți un caz sever de urticarie acvagenă și nu puteți respira, poate fi necesar să utilizați un EpiPen.

EpiPen-urile conțin epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină. Sunt folosite doar ca alternativă de urgență pentru reacțiile alergice severe. EpiPen-ul crește tensiunea arterială pentru a reduce umflarea și urticaria. De asemenea, ajută plămânii să funcționeze atunci când sunt strânși.

Prevenirea erupțiilor ulterioare

Odată ce primiți un diagnostic de urticarie acvagenică de la medicul dumneavoastră, ar trebui să încercați să evitați atingerea apei. Acest lucru nu este întotdeauna posibil. Încercați să restricționați contactul cu apa cât de mult puteți. Aceasta include dușuri scurte și rare, purtarea de haine care elimină umezeala și să fiți atent la vreme. De asemenea, poate doriți să vă schimbați dieta pentru a evita alimentele care au un conținut ridicat de apă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel